Ice Baby aneb proč se otužovat

Ice Baby aneb proč se otužovat

„Znáš Wim Hofa?“ zeptala se mě před pár měsíci kamarádka Majda. Netušila jsem, která bije, než jsem se podívala a video. Postarší chlapík, který běží jen v trenkách zasněženou krajinou. Střih. Tentýž chlapík, pro změnu ponořený do zamrzlého jezera, jako z reklamy na pohodový wellness. „Proč, proboha, leze do tý zimy?“ napadlo mě. A proč se vlastně lidi otužují?

Odpověď přišla koncem září. Seděla jsem u řeky a najednou věděla, že jdu do toho. Že se chci koupat v ledových řekách, přehradách a lomech, jak jen to půjde. Po své první neplánované pětiminutovce ve vodě jsem měla nabité vnitřní baterky ještě pár hodin. A čím je rtuť na teploměru níž, tím vyšší je hladina adrenalinu v krvi. A taky endorfinů a bílých krvinek. To jsou ty, co chrání naši imunitu.

Studenou vodu jako léčebný prostředek doporučuje X předchozích generací. Ne každý začíná v čistém ledu jako Wim Hof (který vyvinul svou vlastní metodu, obsahující před chladovou částí dechová i fyzická cvičení, pozn.aut.). Někteří se na chlad adaptují díky častější chůzi naboso, jiní spí při otevřeném okně, další si dávají studenou sprchu. Všichni, kteří propadnou kouzlu chladu, ale potvrzují, že je jim lépe než dřív. Fyzicky i psychicky.

Pravidelné otužování totiž nejenže podporuje imunitu, rozproudí v našich žilách krev a „nakopne“ krevní oběh, ale dokáže i snížit stres. Navíc rozpohybuje metabolismus, takže člověk snáz hubne. Prokrvenější a čistší pokožka, stejně jako pevnější a lesklejší vlasy jsou už jen příjemným bonusem. V neposlední řadě je studená sprcha (potažmo ponory do zimních řek) téměř zadarmo.

Jak vykročit z komfortní zóny a začít? Nejlépe postupně. A raději ne sami. Možná máte v okolí otužilecký klub. A možná si najdete nečekaného sparing partnera mezi lidmi, které už dávno znáte, jen jste netušili, jací jsou to „blázni“. Já už jsem je našla. Svoje tři Ice Baby ☺.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1