Chcete si zachránit život? Nezapomínejte na očkování v dospělosti.

Chcete si zachránit život? Nezapomínejte na očkování v dospělosti.

To, že se očkují malé děti, je samozřejmost. Nemají ještě dobudovanou imunitu a infekční nemoci pro ně proto představují velké nebezpečí. Jenže existuje i mnoho dospělých lidí, jejichž přirozená ochrana těla je podobně slabá jako u malého dítěte. Na nemoci, proti kterým se dá očkovat, umírá podle údajů ze Spojených států až 350 krát více neočkovaných dospělých než dětí! Co říkáte, není nejvyšší čas se na toto téma soustředit?

Pro dospělé není žádné očkování povinné, pokud zrovna necestují do exotických zemí. Existuje ale řada volitelných vakcín. K těm nejvíce doporučovaným patří určitě očkování proti chřipce a také proti virovým žloutenkám typu A a B, pokud toto očkování neproběhlo v dětském věku. Velký význam má i očkování proti klíšťové encefalitidě, která je závažným smrtelným onemocněním, které speciálně Češi hodně podceňují. Při úvaze, zda se očkovat nebo ne, hodně záleží na věku člověka a na jeho zdravotním stavu. Podle imunologa Milana Buriánka z pražské Nemocnice Na Bulovce je ale volitelné očkování spíše nezbytností.

Vakcíny pro mladé i pro seniory

Některá očkování lékaři doporučují především určitým věkovým skupinám. Například lidem nad 50 let očkování proti pásovému oparu nebo seniorům nad 65 let očkování proti pneumokokům. Mladí lidé do 26 let věku by se měli očkovat proti pohlavně přenosným lidským papilomavirům (HPV), i když ideální doba aplikace je ještě před započetím pohlavního života. Tyto viry jsou jedním z rizikových faktorů pro vznik karcinomu děložního čípku, takže ženy by toto očkování měly přímo vyhledávat.

Očkování podle práce a koníčků

Zvláštní ochranu potřebují také lidé v mnohých povoláních. Samozřejmě jsou to zdravotníci, kteří často přicházejí do styku s nakaženými pacienty. A třeba u lesníků a lesních dělníků může být žádoucí očkovat proti vzteklině či klíšťové encefalitidě. Ochranu před nemocí přenášenou klíšťaty ale ocení i všichni milovníci přírody, protože klíšťata se dnes u nás vyskytují na celém území republiky.

Myslete na ostatní

Důležitá je také ochrana dětí a dalších osob. Třeba kojenci, kteří ještě nejsou naočkovaní proti černému kašli, se často nakazí od svých rodičů nebo prarodičů. Proto je na místě ochránit je zprostředkovaně tím, že se naočkují dospělí. Ze stejného důvodu by se měli očkovat ti, kdo přicházejí do styku se zranitelnými osobami, jež by oni sami mohli nakazit. To se týká nejen lékařů a zdravotních sester, ale třeba i pracovníků v sociálních službách.

Mnoho zranitelných dospělých

Zásadní je očkování pro jedince, kteří mají dlouhodobě sníženou imunitu. To může být dáno geneticky, chronickou chorobou, či náročnou léčbou. Pro lidi se slabou imunitou představují infekční choroby mnohem vyšší riziko než pro běžnou populaci. Je to tak, že infekce, která by u zdravého člověka proběhla jako banální onemocnění, může mít u oslabených mnohem horší průběh nebo je může i zabít.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1