Bolest jako zpráva. Co nám tělo říká?

Bolest jako zpráva. Co nám tělo říká?

Cílem našeho těla je homeostáze. Tedy stav vyrovnanosti, kdy vše běží hladce a tak jak má. Jenže my to zpravidla tělu komplikujeme. Třeba životním stylem, kouřením, stresem, nedostatkem pohybu a nebo jeho nevhodností, nekvalitním spánkem a samozřejmě nevhodnými stravovacími návyky. Naše tělo však s námi umí velmi efektivně komunikovat. Pokud neposloucháme, přichází silnější kalibr - bolest a poté třeba i nemoc.

Psychosomatika - jiný náhled na bolest

Pokud nehovoříme o úrazech (které jsou však také určitou zprávou), bývá bolest spojená s nějakým dlouhodobějším problémem. Svou roli samozřejmě hraje mnoho faktorů, které však ve finále ukazují na jedno: naše návyky nám neprospívají. A nemusí se jednat nutně o ty fyzické. Svou velkou roli hraje i psychika. Samostatný obor, který se zabývá vlivem psychiky na fyzické tělo se nazývá psychosomatika. V tomto přístupu (často inspirovaným východními přístupy ke zdraví) se pracuje i s životním příběhem jedince. Bolest v určitém místě těla je zde chápána jako informace, že naše životní energie neproudí hladce, ale někde se jí nedostává nebo naopak je jí někde moc.

Od jedné k druhé

Západní společnost se naučila skvěle vytěsnit vše, co je jí nepříjemné. Díky chemickým lékům umí efektivně utlumit i bolest. Bohužel často nezmizí příčina samotné bolesti, pouze se vypne a nebo ztlumí komunikační kanál. Pokud v organismu problém zůstane, tělo si najde jiný způsob, jak nás informovat. A tak se začínají objevovat zdánlivě nesouvisející chronické obtíže. Mezi typické patří bolesti zad, kolen, nestabilita v kotnících a nebo třeba bolesti hlavy nebo opakující se rýmy či kašel. Pokud problematiku zjednodušíme, je třeba rozplést tento stav tím, že od akutních bolestí se pomalu přesouváme k těm, které jsou skryté pod nimi.

Bezbolestně do pár hodin

Výkonový přístup moderního světa se naučil fyzické problémy „řešit“ (= skrývat) chemickým utlumením. Efekt je rychlý a bolest ustupuje. A my máme možnost vrátit se tam, kde nás zpráva těla zastavila, a pokračovat. Jenže stejný typ chování a přístup k životu zpravidla vede i ke stejným (často pak drastičtějším) problémům. Bolest se vrací, případně stává chronickou. Je z toho cesta ven? Ano, ale není to do pár hodin, dokonce to často není otázkou dní nebo týdnů, ale třeba měsíců či let. Stav ve kterém se nacházíte nyní totiž není náhodný. Je to výsledek nějakého života, a ten nějakou dobu už žijete. Návrat k uvědomění si vlastního těla a jeho signálů znamená ponořit se i do emočního světa a hlavně provést i změny v dalších rovinách. „Naoko“ se nepočítá. Své tělo neobelžete.

Když je bolesti moc

Stejně jako psychika má vliv na fyzické tělo (tzv. zde somatizuje = ukazuje/ukládá neřešené/potlačené situace), má naše fyzické tělo vliv na naši psychiku. Když je bolesti moc, nejsme schopni nadhledu. Rychlá úleva od velké bolesti je tedy rozhodně žádoucí. Chemický lék není špatný sám o sobě (ano, jako umělá látka má v těle řadu negativních dopadů), ale uleví nám, získáme nadhled a máme šanci nastoupit cestu k uzdravení. Způsob, jakým tak učiníme, už je otázkou osobních preferencí. Důležité je přijmout zprávu, rozklíčovat její obsah a vydat se jinudy a jinak.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1