Zelený čaj do každé domácnosti

Zelený čaj do každé domácnosti

Zelený čaj má svůj původ na čínských plantážích, odkud se postupně rozšířil do celého světa. Nejenže skvěle chutná, ale navíc má blahodárný vliv na naše zdraví. V současné době patří mezi nejkvalitnější ty, které pocházejí z Japonska, a to díky péči, které se jim dostává a způsobu sklizně, která uchová maximum účinných, zdraví prospěšných látek.

Kdy pít zelený čaj?

Až na pár výjimek, se zelený čaj může v podstatě pít kdykoli. Pít by se však neměl na lačno, neboť by mohl způsobit žaludeční problémy a ani těsně před spaním, neboť byste mohli mít problémy usnout. Pokud dodržíte odstup posledního šálku od času spánku minimálně 2 hodiny, zelený čaj vám díky svým vlastnostem pomůže v noci lépe spalovat tuky. Zelený čaj by se také neměl pít během zimních / chladných měsíců, neboť náš organismus ochlazuje. Můžete jej tedy nahradit Oolongem, jehož vliv je neutrální.

Zázračný všelék

O zeleném čaji je známo, že nás posiluje, očišťuje a chrání. Díky svému obsahu, k tomu má totiž skvělé předpoklady. V první řadě obsahuje katechiny, což jsou přírodní látky nahořklé chuti. Nejznámějším je Epigalokatechin galát (EGCG), který lze pro větší účinek užívat i ve formě potravinových doplňků právě v kombinaci se zeleným čajem. Katechiny pomáhají regulovat cholesterol a spalovat tuky, mají pozitivní účinek na střevní mikroflóru, vliv na ústní dutinu, kdy chrání zuby před zubním kamenem.

Kromě tohoto zelený čaj pomáhá jako prevence onemocnění srdce, při snižování hladiny cholesterolu, jako účinná prevence cukrovky a též pomáhá potlačovat příznaky revmatoidní artritidy. Dokáže také pomáhat ke snižování výskytu rakoviny.

Další důležité složky čaje jsou kofein a aminokyselina theanin, která má uklidňující účinky. Najdeme v něm i vitaminy B1, B2, niacin, a minerální látky jako vápník, zinek, fosfor, měď a další. Z toho vyplývá, že jestli chcete být zdraví, pijte zelený čaj.

Příprava je základ

Ačkoli se příprava může zdát jednoduchá, co se dá zkazit na zalití pár lístků čaje horkou vodou, právě při tomto procesu můžete udělat mnoho chyb a čaj vám pak nemusí chutnat. Samotné dávkování je pro danou odrůdu vždy uvedeno na balíčku.

Důležité je, že zelený čaj se nezalévá vařící vodou. Ideální teplota vody je mezi 60° až 80°C.

Pokud totiž tento čaj zalijete teplejší vodou často zhořkne a není dobrý. Louhovat se nechává každý typ čaje jinou dobu, většinou se ale časy pohybují mezi 3 až 5 minutami. Z většiny kvalitních zelených čajů se udělá více nálevů. Přičemž první nálevy se nechávají louhovat kratší dobu a s každým dalším se doba prodlužuje.

Jaký si vybrat?

Mezi nejkvalitnější zelené čaje, které navíc neobsahují velké množství fluoru, patří Senča, Kabusé, Gjokuro. Samostatnou kapitolu tvoří mletý čaj Matcha, který je koncentrovanou verzí zeleného čaje. Jeho příprava je malým rituálem, neboť se musí speciální metličkou vyšlehat s vodou tak, aby se rozpustil a zároveň udělal pěnu. Pro lepší účinek se podává se sušenou datlí.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1