Víte, že paprika není jen sladká a pálivá?

Víte, že paprika není jen sladká a pálivá?

Pomocí tohoto koření vaříme nejednu klasiku české kuchyně. Víte ale, co v sobě tento červený prášek skrývá a kde se vlastně bere?

Z dalekých krajů

Paprika setá, nebo capsicum annuum, pochází svým původem z Jižní Ameriky, konkrétně z Mexika. Na výrobu koření se používají zralé červené plody, které se suší a posléze melou na jemný prášek. Papriku jako takovou přivezl do našich končin Kryštof Kolumbus a velmi brzy se zde stala oblíbenou plodinou i kořením (v Maďarsku dokonce národním pokrmem). Na první zmínky o ní ale můžeme narazit již před 6 500 lety.

Paprika: Jaké známe druhy?

Co se týče papriky jako koření, můžete narazit na několik druhů:

Sladká – Při její výrobě se používá pouze dužina z paprik a vynechávají se pálivá semínka. Hodí se jako základ při vaření, do omáček, na sýry, do pečiva apod. Protože nepálí, je vhodná i pro malé děti, kterým jídlo krásně ovoní, ale i obarví.

Pálivá – Při její výrobě se používají i sušená pálivá semínka a nebo špetka chilli papriček. Hodí se především na dochucení v případě, že máte rádi pikantnější chuť. Je výborná k masu, sýrům, uzeninám, ale třeba i rybím pokrmům.

Gulášová – Co se týče pálivosti, je na pomezí mezi paprikou sladkou a pálivou. Obvykle má hnědočervenou barvu a výraznou chuť. Hodí se nejen do všech druhů guláše (hovězí, buřt, houbový, fazolový apod.), ale i do ostatních jídel například maďarské kuchyně.

Uzená – Tato paprika, která má výrazné kouřové aroma, se vyrábí čistě přírodním způsobem – sušením papriky studeným kouřem z dubového dřeva. Pokrmům dodá uzenou chuť a vůni. Hodí se například do mletých mas, ale i na pizzu apod.

Paprika: Jak ji využít v kuchyni?

Kromě guláše má paprika v kuchyni velmi široké využití. Dobře dochutí nejen masové a zeleninové směsi, ryby či nakládané sýry, ale hodí se i do studené kuchyně (tvarohové pomazánky). Tepelnou úpravou paprika ztrácí na své intenzivní barvě. Nedoporučuje se příliš dlouho restovat v rozpáleném oleji, protože jednak zhnědne, ale také může nepříjemně zhořknout.

Chutná, ale i pomáhá

Možná považujete guláš za nezdravé jídlo, ale díky paprice tomu tak docela není. Najdete v ní totiž směs vitamínů A, E, C, K a vitamíny skupiny B. To ale není všechno. Obsahuje řadu minerálních látek (železo, hořčík, zinek, draslík či měď) a také omega 3 a 6 mastné kyseliny. Díky tomu působí v našem těle jako součást prevence rakovinných onemocnění, reguluje krevní tlak, posiluje pleť a zrak, ale i imunitní systém a krvetvorbu.

Recept, který chutná všem

Nejen děti milují kuře na paprice. Říkáte si, že je to ale příliš těžké jídlo díky vysokoprocentní smetaně a mouce na zahuštění? Tak zkuste oblíbenou omáčku trochu odlehčit, ať vás netrápí svědomí, že jíte příliš kalorické pokrmy.

Zdravější kuře na paprice

Ingredience:

  • 3 kuřecí prsa,
  • 250 ml zakysané smetany,
  • lžíce sladké papriky,
  • 1 střední cibule,
  • sůl, pepř,
  • olej

Postup: Kuřecí prsa si očistěte a nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. Nakrájenou cibulku nadrobno zpěňte na oleji a přidejte maso. Opékejte, dokud se maso nezatáhne. Poté přidejte papriku a už jen krátce promíchejte. Zalijte trochou vody a nechte dusit doměkka. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu. Již nevařte, jinak vám omáčka příliš zřídne. Dochuťte solí, pepřem a komu přijde omáčka nakyslá, může přidat malou lžičku cukru. Podávejte s těstovinami či knedlíkem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1