Vánočka versus štola. Čemu dáváte přednost vy?

Vánočka versus štola. Čemu dáváte přednost vy?

Dovedete si představit Vánoce bez voňavé vánočky? Toto tradiční slavnostní pečivo je bezpochyby jedním ze symbolů právě těchto svátků. U našich západních sousedů naopak vede štola, která si ale už i u nás nachází stále více příznivců. Upečte si s námi obě pochoutky, na něž vám přinášíme recepty, a sami se rozhodněte, která bude pro váš sváteční stůl tou pravou. Vánočka nebo štola?

Vánočka, calta, štědrovka

Húska, houska, calta, štědrovnice, štědrovka, pletenice či štrucle. To všechno jsou krajové výrazy právě pro vánočku. I když si ji dnes můžeme běžně koupit v obchodě po celý rok, tradičně se vánočka pekla a v rodinách dodnes peče právě o Vánocích, pro něž měla odedávna velký význam. První zmínka o vánočce spadá až do 16. století. Tehdy ji ovšem směli péct pouze mistři pekařského cechu. Až o 2 století později ji mohli hospodyně začít připravovat i doma.

K pečení vánočky se pojí řada tradic. Svým tvarem má toto pečivo představovat Ježíška zavinutého v peřince, právě narozeného v Betlémě. Tradičně se tak vánočka pekla v noci z třiadvacátého na čtyřiadvacátého prosince.

Vánoček se v rodinách peklo několik. Tu první dostával dle zvyklostí hospodář, aby se mu napřesrok urodilo hodně obilí. Leckde se také do vánočky zapékala mince. Kdo ji pak při rozkrajování našel, měl jistotu, že bude po celý příští rok zdravý a bohatý. Kousek vánočky většinou dostával i dobytek, aby se ochránil před nemocemi a zlými silami.

Symbolika 9 pramenů

Uplést vánočku bývá pro mnohé tak trochu oříšek. Setkat se můžeme s různými variantami. Peče se  z 5, 7, 8, nejčastěji pak z 6 a tradičně z 9 pramenů. Devítka byla považována za šťastné číslo, mimo jiné symbolizující štědrost. Ostatně i s proplétáním jednotlivých copů se pojí jistá symbolika. Spodní patro spletené ze 4 pramenů má podle některých zdrojů představovat 4 živly – oheň (slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední patro tvořené ze 3 pramenů představuje duchovní vlastnosti člověka – rozum, vůli a cit. A poslední vrchní patro spletené ze 2 pramenů pak značí lásku a štěstí.

Ať se rozhodnete pro jakoukoli variantu, upečte si vánočku podle našeho receptu, v němž najdete i odkazy na video návody, jak takovou vánočku z 9 nebo 6 copů uplést.

Recept: Babiččina vánočka

Ingredience:

  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky (nebo 300 g polohrubé a 200 g hladké)
  • 125 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžička soli
  • vanilkový cukr, citronová kůra
  • 40 g rozinek namočených v rumu
  • 1 vejce na potření
  • 40 g mandlových plátků na posypání

Postup: Z droždí, 1 lžíce cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek. Mouku prosejeme, přidáme sůl, citronovou kůru a promícháme. Uprostřed si uděláme dolík, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, žloutky, zbytek cukru, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a rozinky i s rumem. Ručně, nebo za využití kuchyňského robotu vypracujeme hladké těsto. Pokud by se lepilo, přidáme ještě trochu mouky.

Takto vypracované těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple 3 hodiny kynout. Během této doby 2 – 3x prohněteme.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 nebo 6 částí, podle toho, z kolika pramenů budeme chtít vánočku péct. Z jednotlivých částí vyválíme stejně dlouhé válečky a pustíme se do pletení. Pokud jste se rozhodli pro 9 pramenů, pak si nejprve upleťte spodní patro ze 4, poté prostřední ze 3 (klasický cop) a nakonec horní ze 2. Pěkný návod na pletení najdete třeba na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TpJiECBCgCc.

Jak na pletení ze 6 pramenů se můžete podívat zase zde:  https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok.

Upletenou vánočku přeneseme na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Mezi tím si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Po vykynutí potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě cca 30 min. dozlatova. Pokud by během pečení vánočka shora příliš rychle hnědla, přikryjte ji alobalem. Po upečení stačí už jen zlehka pocukrovat a pustit se do ní!

Štola: Moučník s dlouhou tradicí

Štola má své tradiční místo na vánočním stole našich německých sousedů. Tento vánoční moučník má svým tvarem, podobně jako vánočka, rovněž připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Oproti vánočce má drobnou výhodu, nemusí se složitě zaplétat, ale stačí ji jednoduše přeložit.

Vánoční štola je tak trochu kalorickou bombou. Bývá plná různých ořechů, kandovaného ovoce, a především z vrchu sypaná velkou vrstvou moučkového cukru. Variant existuje celá řada a každý „kraj“ má tu svou – kynutou, máslovou, tvarohovou, s marcipánem, nebo třeba čokoládovou. Určitě nejznámější je pak štola drážďanská.

Původ tohoto pečiva sahá až někam do 14. století. Tehdy se jednalo o postní jídlo, vyráběné pouze z vody, mouky a droždí. Teprve koncem 15. století tehdejší papež povolil používání másla při výrobě drážďanské štoly. Ta se díky tomu stala tradicí a později získala ochrannou známku „Dresdner Stollen“.

Tradiční štola se obvykle peče 3 i více týdnů před Vánocemi. Po upečení se zabalí do alobalu a nechá se uležet, aby se všechny chutě a vůně dobře propojily, ideálně až do Štědrého dne, kdy by se měla podle zvyklostí poprvé zakrojit. Mnozí to nevydrží, proto doporučujeme upéct štoly rovnou dvě. První můžete ochutnat čerstvou a druhou nechat uležet tak, jak se má.

Recept: Tvarohová vánoční štola

Ingredience:

  • 180 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g kandovaného nebo sušeného ovoce, nasekaných ořechů, mandlí …
  • 50 g másla  + 0,5 dcl rumu na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup: Změklé máslo vyšleháme s vejci a oběma cukry do pěny, poté zašleháme tvaroh. Vmícháme rozinky, kandované nebo sušené ovoce a oříšky. Fantazii se zde meze nekladou – použít můžete klasickou kandovanou směs ovoce, ale pokud nepatříte k jeho milovníkům, dávat ho nemusíte vůbec. Vhodnou náhradou je sušené ovoce – skvěle se hodí například pokrájené švestky, brusinky, příjemně překvapivý může být i ananas. Podobně můžete experimentovat i s oříšky – nabízí se vlašské, lískové, nebo třeba mandle. Nakonec do těsta přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto. Pokud se lepí, přisypeme ještě mouku. Těsto můžeme nechat v teple půl hodinky odpočinout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Poté vytvarujeme štolu (stačí lehce rozválet těsto na obdélník a jednu stranu přehnout do ca 2/3 spodní části). Štolu přeneseme na plech s pečicím papírem a pečeme ca 45 – 60 min. dozlatova. Pokud by povrch rychle hnědl, můžeme ho přikrýt alobalem. Zda máme upečeno, vyzkoušíme špejlí. Ještě teplou štolu potíráme rozpuštěným máslem, do něhož jsme přidali rum. Máslo se postupně do štoly krásně vpije. Hned poté štolu velmi hustě posypeme moučkovým cukrem, do něhož můžeme přidat i vanilkový. Částečně vychladlou štolu zabalíme do alobalu a necháme alespoň pár dní uležet.

Tak co, čemu dáte přednost? Upečete si letos vánočku nebo štolu? Anebo jinak, nedělejte volbu buď anebo, zkuste oboje a možná zjistíte, že odteď už na vašem vánočním stole bude místo jak pro vánočku, tak i pro štolu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1