Sůl – dar, nebo prokletí?

Sůl – dar, nebo prokletí?

Říká se, že sůl je nad zlato. To je sice pravda, záleží však na množství, nebo na účelu, ke kterému ji používáme. Sůl může sloužit jako ozdravný elixír pro tělo i pro duši – detoxikuje, zkrášluje a omlazuje, rozpouští stres a napětí. Zároveň je nezbytná pro řadu životně důležitých procesů, které probíhají uvnitř našeho těla. Může nám ale také škodit, zvlášť pokud jí konzumujeme víc, než je zdrávo, což bohužel běžně dělá většina lidí. Nelze se pak divit, když nás zaskočí různé zdravotní trable...

Rádi vzpomínáte na poslední dovolenou u moře, ze které jste se vrátili „o pár let mladší“? Není divu. Kombinace vody a soli odstraňuje odumřelé buňky a otevírá kožní póry, jimiž dovnitř pronikají cenné látky. Pokožka pak díky tomu vypadá zdravěji a dochází i ke zmírnění různých kožních potíží, jako je třeba atopický ekzém nebo lupenka. Mořská voda přispívá i k lepší hydrataci, působí antibakteriálně a posiluje imunitu. Nejezdíte k moři? Tak si zajděte do solné jeskyně, 3–5 návštěv nahradí přímořskou dovolenou. Tyto návštěvy jsou vhodné hlavně pro pacienty s astmatem a záněty horních a dolních cest dýchacích.

Očistné a relaxační procedury

Pokud jste to ještě nezkusili, neváhejte. Budete se cítit jako znovuzrození. Máte-li pocit, že potřebujete skutečně důkladný detox, rozpusťte ve vaně kilogram mořské hrubozrnné soli a 20 minut v klidu relaxujte. Zdraví prospěšný rituál se dá provádět i ve sprše. Nejprve se osprchujte teplou vodou a potom si do kůže jemně vmasírujte mořskou sůl ve směru odshora dolů. Nechte působit 2–3 minuty a následně se znovu osprchujte. Můžete také použít směs mořské soli a olivového oleje, která funguje jako účinný peeling a šetrně zbaví pleť veškerých nečistot. Relaxační nádech dodá levandule.

Vyrobte si zkrášlující bahýnko

Za zmínku stojí i solankové bahno, které má výborné zkrášlující účinky. Navíc si ho snadno vyrobíte doma: smícháte přírodní jíl (ten koupíte běžně v lékárnách či bioobchodech), krystalickou mořskou sůl a vodu tak, aby vznikla hladká kaše. Tu pak nanesete na obličej a dekolt, necháte působit 15–20 minut a důkladně opláchnete. Solankové bahno lze využít i na obklady, například ke zmírnění bolesti kloubů. Velmi dobře si také poradí s opary, je však třeba, abyste ho nechali působit přes noc. Solankové masáže přinášejí velkou úlevu i při ekzémech, plísních, pohmožděninách, otocích či bodnutí hmyzem.

Čajová lžička je tak akorát

Sodík, jehož nejvýznamnějším zdrojem je chlorid sodný (kuchyňská sůl), patří mezi esenciální, pro náš organizmus nepostradatelné minerály. Podílí se na udržování rovnováhy mezi tekutinami, přenosu nervových vzruchů, fungování svalů a transportu glukózy, aminokyselin, draslíku, vápníku a hořčíku přes buněčnou membránu. Zatímco však naše tělo potřebuje množství soli odpovídající jedné čajové lžičce (cca 5–6 gramů), ve skutečnosti mu dáváme daleko víc – v průměru až trojnásobek! Nadbytek sodíku poté může vést ke zdravotním potížím, jako je hypertenze, srdečně-cévní onemocnění nebo obezita a další metabolické choroby, a značné škody leckdy napáchá i na kostech a ledvinách.

Pozor na kořenící směsi

Jak těmto rizikům předejít? Při přípravě jídla zbytečně moc nesolte a chuť zvýrazněte bylinkami. Nekupujte potraviny, které mají v názvu „slané“ nebo „solené“ a obloukem se vyhýbejte kořenícím a dochucovacím směsím, které mohou být až z poloviny (a někdy i víc) tvořeny právě solí. Dále omezte konzumaci uzenin, instantních polévek, omáček na těstoviny, konzervovaného masa, plísňových sýrů, oliv apod. Případně vyzkoušejte jiné druhy soli, například himálajskou, která se těží v Pákistánu na úpatí Himálaje a je považována za nejčistší na světě. Obsahuje 84 minerálů a prvků přesně v poměru, který vyžaduje lidské tělo. Možná jste už slyšeli i o černé soli, která se získává z vulkanické oblasti v Pákistánu a Indii. V indické kuchyni se používá jako koření, převážně do salátů. Má velmi specifickou chuť a výrazně páchne po síře. Pomáhá při trávení a čištění střev, proti nadýmání a pálení žáhy.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1