Štrúdl 5x jinak! Vyměňte klasiku třeba za švestky, mák nebo kaki

Štrúdl 5x jinak! Vyměňte klasiku třeba za švestky, mák nebo kaki

Klasický jablečný štrúdl. Stačí přečíst tato tři slova a v představách se vám jistě line omamná vůně horkých jablek v doprovodu skořice. My pro vás však máme více receptů než jen ten na voňavou klasiku. Zkuste i netradiční záviny, na kterých si pochutná celá rodina! Co třeba švestky a mák?

Je libo štrúdl?

Odkud pochází samotné slovo štrúdl? Z Německa. Sladký závin s jablky apfelstrudel je plněný ovocem, rozinkami, skořicí a ořechy. Nejen tato nádivka však potěší chuťové buňky – můžete přidat další zajímavé ingredience a váš domácí s láskou připravený závin pozvednout na novou úroveň.

 

Těsto na štrúdl zvládne připravit každý

Ještě, než se vrhnete do čtení a výběru nádivky vašeho štrúdlu, je čas připravit těsto. To si můžete vyrobit sami, pokud ale spěcháte, hotové jej zakoupíte také v obchodech při cestě z práce. A jaké těsto připravíte podle našeho receptu? Jogurtové! Připravte si:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • ¾ Hery na pečení
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Mouku smíchejte s jogurtem, Herou, žloutkem a solí. Vypracujte těsto a ve fólii jej nechte odpočinout v lednici. Jakmile těsto ztuhne, můžete jej rozválet a plnit. Pečte jej po nanesení nádivky a zavinutí na 180 stupňů dozlatova (zhruba 30 minut). A čím jej tedy naplnit?

 

Klasický jablečný štrúdl

Jaká je oblíbená a klasická nádivka, která nemá chybu? Jablka, trochu cukru, skořice, rozinky a ořechy. Náš tip? Jablka nechte nakrájena na kostky namísto strouhání. Hotový a zavinutý štrúdl nezapomeňte potřít vejcem a při podávání zasněžit cukrem. Přidáte i šlehačku?

Jablka a tvaroh hrají prim

Tvaroh do závinu? To bude delikatesa! Malé množství tvarohu oslaďte dle chuti. Jablečnou nádivku rozprostřete na těsto a přidejte vrstvu tvarohu. Na závěr před zavinutím poprašte kokosem. Pečte jako obvykle. Dobré chutnání!

 

Švestkový štrúdl s mákem

Sladké švestky s mákem polaskají vaše chutě v dalším závinu. Mletý mák smíchejte s cukrem dle chuti a směsí zaprašte rozválené těsto. Pak už jen klaďte nakrájené a vypeckované švestky. Vrstvu švestek zasypejte cukrem a skořicí a těsto opatrně zaviňte.

 

Netradiční štrúdl s drobenkou

Tak trochu jiná náplň, než na kterou jste zvyklí? Zkuste ovoce a máslovou drobenku. Nastrouhaná jablka a hrušky doplní drobenka z másla, mouky a cukru. Vrstvy můžete posypat ořechy a cukrem. Podávejte, jak máte rádi. Co třeba s vanilkovou zmrzlinou?

Kaki štrúdl s ořechy

I chutné kaki může být zajímavou alternativou jablek v závinu. Stačí jej omýt a pokrájet na menší kusy. Kaki smíchejte se skořicovým cukrem, rozinkami a oblíbenými ořechy. Na těsto nasypejte jemnou vrstvu strouhanky, na ni poklaďte směs ovoce. Hotovo. Tak na který z našich závinů máte zálusk?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1