Odkud pochází samotné slovo štrúdl? Z Německa. Sladký závin s jablky apfelstrudel je plněný ovocem, rozinkami, skořicí a ořechy. Nejen tato nádivka však potěší chuťové buňky – můžete přidat další zajímavé ingredience a váš domácí s láskou připravený závin pozvednout na novou úroveň.
Ještě, než se vrhnete do čtení a výběru nádivky vašeho štrúdlu, je čas připravit těsto. To si můžete vyrobit sami, pokud ale spěcháte, hotové jej zakoupíte také v obchodech při cestě z práce. A jaké těsto připravíte podle našeho receptu? Jogurtové! Připravte si:
Mouku smíchejte s jogurtem, Herou, žloutkem a solí. Vypracujte těsto a ve fólii jej nechte odpočinout v lednici. Jakmile těsto ztuhne, můžete jej rozválet a plnit. Pečte jej po nanesení nádivky a zavinutí na 180 stupňů dozlatova (zhruba 30 minut). A čím jej tedy naplnit?
Jaká je oblíbená a klasická nádivka, která nemá chybu? Jablka, trochu cukru, skořice, rozinky a ořechy. Náš tip? Jablka nechte nakrájena na kostky namísto strouhání. Hotový a zavinutý štrúdl nezapomeňte potřít vejcem a při podávání zasněžit cukrem. Přidáte i šlehačku?
Tvaroh do závinu? To bude delikatesa! Malé množství tvarohu oslaďte dle chuti. Jablečnou nádivku rozprostřete na těsto a přidejte vrstvu tvarohu. Na závěr před zavinutím poprašte kokosem. Pečte jako obvykle. Dobré chutnání!
Sladké švestky s mákem polaskají vaše chutě v dalším závinu. Mletý mák smíchejte s cukrem dle chuti a směsí zaprašte rozválené těsto. Pak už jen klaďte nakrájené a vypeckované švestky. Vrstvu švestek zasypejte cukrem a skořicí a těsto opatrně zaviňte.
Tak trochu jiná náplň, než na kterou jste zvyklí? Zkuste ovoce a máslovou drobenku. Nastrouhaná jablka a hrušky doplní drobenka z másla, mouky a cukru. Vrstvy můžete posypat ořechy a cukrem. Podávejte, jak máte rádi. Co třeba s vanilkovou zmrzlinou?
I chutné kaki může být zajímavou alternativou jablek v závinu. Stačí jej omýt a pokrájet na menší kusy. Kaki smíchejte se skořicovým cukrem, rozinkami a oblíbenými ořechy. Na těsto nasypejte jemnou vrstvu strouhanky, na ni poklaďte směs ovoce. Hotovo. Tak na který z našich závinů máte zálusk?
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com