Příprava na grilovací sezónu. Jaké maso vybrat na gril?

Příprava na grilovací sezónu. Jaké maso vybrat na gril?

Možná už jste letošní grilovací sezónu zahájili i navzdory dosud ne zcela příznivému počasí. Anebo jen zatím toužebně očekáváte, až bude ta správná chvíle? Ať tak či onak, je dobré být připraven. Vyčistěte gril, nastudujte recepty a hlavně zjistěte, jaké maso je na gril to nejlepší.

Klasika v podobě vepřové krkovice

Vepřové maso je tím nejčastějším, s nímž se při grilování tradičně setkáváme. A není divu. Oproti takovému hovězímu je cenově dostupnější. Nakombinovat ho navíc můžete s nejrůznějšími druhy koření, naložit do rozličných marinád, použít bylinky ze zahrádky. A jaký druh vepřového zvolit? „Při výběru nikdy nešlápnete vedle s krkovicí, která bude díky vyššímu obsahu tuku po grilování krásně šťavnatá. Ugrilovat si ale můžete také vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak bez. Žádná grilovací party se ovšem neobejde bez vepřových žebírek. Vyberte vždy taková, která na sobě mají hodně masa (tzv. vysoká žebra), a budete tak mít jistotu, že na nich i po grilování bude dostatek výborného a od kosti odpadávajícího křehkého masa,“ radí Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.cz.

Oblíbené drůbeží

Jednoduché a rychlé na přípravu je maso kuřecí. Ať sáhnete po křídlech či stehnech, vždy to bude sázka na jistotu. Zvolíte-li navíc správnou úpravu, nemusí být ani obávaná prsa suchá. To bývá často důvod, proč se mnozí tomuto druhu masa na gril vyhýbají. Zcela zbytečně. I z něj vykouzlíte šťavnatou pochoutku. A ugrilovat můžete pochopitelně i kuře vcelku.

Drůbeží maso ovšem nepředstavuje pouze kuřecí. Dobrou a zaručenou volbou je krůtí maso. Je pevné, přitom šťavnaté a jemné. „Krůtí maso je z výživového hlediska považováno za nejlepší druh drůbežího masa. Obrovskou roli ale hraje jeho původ. Pokud chceme opravdu chutné maso, měli bychom zvolit krůtí od dodavatele, který chová drůbež v přirozeném prostředí, nevystavuje ji zbytečnému stresu a krmí kvalitním krmivem. To vše se totiž v chuti odrazí,“ dodává Belant.

Jaké zvolit hovězí?

Ugrilovat ten správný kousek hovězího v podobě šťavnatého steaku už je trochu oříšek. Proto není divu, že se ho mnoho z nás obává a raději sáhne po vepřovém. Hovězí patří k dražším masům a vyhodit při neúspěchu pár stovek jen tak oknem se nikomu nechce. Jaké hovězí tedy na gril vybrat, radí Tomáš Belant: „Obecně lze grilovat víceméně jakoukoliv část hovězího – pokud ale nebude maso dostatečně vyzrálé a čerstvé, od grilovací katastrofy vás nic nezachrání.” Základním kamenem úspěchu je výběr kvalitního masa. Nejlépe uděláte, pokud zvolíte maso lokálního původu, kde si můžete být jisti čerstvostí a kvalitním zpracováním. Maso by mělo být dobře vyzrálé a také mramorované, tedy prorostlé, aby byla zaručena šťavnatost.

Na steaky se skvěle hodí vysoký nebo nízký roštěnec, svíčková či květová špička a pupek.

Na burgery pak uděláte nejlépe, když sáhnete po hovězím krku. Pamatujte na to, že takové maso by mělo mít alespoň 20 % tuku. Máte-li možnost, maso si umelte sami doma, případně vsaďte na ověřeného řezníka.

Příště se podrobněji podíváme na to, jak ugrilovat dokonalý steak, aby byl připraven ideálně dle vašich představ, ať už preferuje rare nebo medium rare.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1