Mango, čokoláda a karamel. Která zmrzlina je ta nej?

Mango, čokoláda a karamel. Která zmrzlina je ta nej?

V posledních letech stoupá obliba půllitrových kelímků se zmrzlinou. Tzv. pinty jsou výborné na odpolední mlsání i do pohárů a ke sladkým dezertům pro celou rodinu. Jak dopadl test mangových, čokoládových a karamelových zmrzlin?

Mango je lahodné a šťavnaté tropické ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůní. Má vysoký obsah beta-karotenu a  více vitaminu C než citron. Patří mezi celosvětově nejrozšířenější ovoce a zájem o něj stoupá i u nás. Popularitu si získává i slaný karamel. Čokoláda se na předních příčkách objevuje pravidelně. Iniciativa Vím, co jím a piju proto vybrala 22 vzorků s těmito příchutěmi a podrobila je analýze, abyste se mohli v obchodech lépe rozhodnout. Hodnotila se chuť, výživové hodnoty, složení, cena a legislativní náležitosti. 

Čokoládové Magnum: Nejlepší a nejsladší

Z analýzy čokoládových pint vyplynulo jasné pravidlo. Za nejlepší zmrzlinu si musíte připlatit. Hodnotitelům totiž nejvíce chutnalo Magnum Double Chocolate Deluxe (Unilever) a Grom Cioccolato (Unilever), kde za jeden, přibližně půllitrový kelímek, zaplatíte 180 až 200 Kč. Oba výrobky získaly také nejvyšší příčky v celkovém hodnocení, kam se započítávají i výživové hodnoty, složení, cena a legislativní údaje. Jde o zmrzliny s vyšším obsahem čokolády, a tudíž i množstvím tuků a cukrů.

Zachutnal čokoládový Häagen-Dasz i Ovocný světozor

Senzorickým testem s dobrými výsledky prošel i Häagen-Dasz Belgian Chocolate od stejnojmenného výrobce a čokoládová zmrzlina Ovocný světozor (Hájek & Boušková). Za každou pintu zaplatíte v průměru o 60 Kč méně než u výše uvedených zmrzlin. Ovocnému světozoru je ale vytýkána příliš komplikovaná receptura se spoustou přídatných a někdy netypických látek. Má ale nejméně tuku na 100 g mezi testovanými čokoládovými zmrzlinami.

Čokoládový Pegas má málo cukru

Pokud chcete mlsat zmrzlinu a nedostat do sebe příliš cukru, sáhněte po kelímku s nápisem Pegas Belgian Chocolate. Zatímco ostatní hodnocené čokoládové výrobky obsahují 22 až 27 g cukru na 100 g, u Pegasu najdete jen 18 g. Jedná se také o nejlevnější zmrzlinu z čokoládových zmrzlin v testu.

Nejdražší karamelová není ta nejlepší

Výsledky zmrzlin se slaným nebo sladkým karamelem dopadly zcela jinak. Nejdražší zmrzliny Ben&Jerry‘s Salted Caramel Brownies (Unilever) a Magnum Double Salted Caramel (Unilever) stojí 180 a 190 Kč za kelímek a v senzorickém testu obsadily průměrné třetí a čtvrté místo. Jeden kelímek Magnum také obsahuje nejvyšší množství cukrů (29 g) a tuků (19 g) na 100 g.

Vítězí Haagen-Dasz slaný karamel

Lépe si od stejného výrobce vedl Ben&Jerry‘s Caramel Sutra Core (Unilever), který skončil v senzorickém hodnocení na pěkném druhém místě. Nejlépe chuťově i v celkovém hodnocení dopadl Häagen-Dasz Salted Caramel. Cena za kelímek a výživové hodnoty jsou téměř stejné jako u předchozích mražených krémů.

Puro Gelato na štíhlou linii

Svou chutí příliš neoslovilo Familiato Slaný karamel (Puro Gelato) a Fresca Gelato Slaný karamel (Fresca Paleta). V poslední zmíněné cítili posuzovatelé na jazyku náhražku připomínající kondenzované mléko a vytýkali jí neodpovídající obsah tuků pro mražené smetanové krémy. Obě zmrzliny měly také deklarovanou nepřítomnost konzervačních látek, což je obecná vlastnost mražených krémů a neměla by být zdůrazňována. Pozitivem je velmi nízká energetická hodnota a málo cukrů v porovnání s ostatními. Zatímco se jiné karamelové pinty pohybují mezi 23 a 29 g cukru na 100 g výrobku, Familiato Slaný karamel má jen 2,1 g. To je nejméně ze všech zmrzlin napříč analýzou. 

Karamelový Marks&Spencer za dobrou cenu

Energeticky nenáročná a cenově velmi dostupná mezi karamelovými zmrzlinami je Marks&Spencer Dessert Menu Salted Caramel, kde za jeden půllitrový kelímek zaplatíte jen 120 Kč. Senzorickým testem prošel až na pátém místě.

Prima Mrož Mango převálcoval konkurenci

A jak dopadlo mango? Na prvním místě skončil Prima Mrož sorbet Mango (Bidfood), který v několika ohledech těsně porazil své konkurenty. Většinu posuzovatelů oslovila jeho sladká mangová chuť s kousky ovoce a jemná konzistence. V senzorickém testu získal první místo. Výtečné hodnocení získal i za absolutně nejpříznivější cenou 75 Kč za půllitrový kelímek, což je nejméně mezi všemi 22 testovanými vzorky.

Mango, kam se podíváte

Prima Mrož Mango má ovšem jen 30 % manga, což je průměr. Pokud hledáte zmrzlinu s vysokým podílem, sáhněte po Grom Sorbetto al Mango (Unilever), kde ho najdete 45 %. Mražený krém získal sympatie i za sladkou chuť, dobrou konzistenci a pěkný výrazný vzhled, a v celkovém hodnocení získal druhé místo, pár setin bodů za Prima Mrožem. Skvělá a zároveň levnější volba je Fresca Paleta mangová zmrzlina (Fresca Paleta), kde najdete 49 % manga. Senzorickým testem prošla na děleném druhém až čtvrtém místě společně s Grom Sorbetto a Angelato Sorbet Mango (MAKSER). Hodnotitelé obecně uvítali jejich příjemnou mangovou chuť, přiměřenou sladkost a jemnou konzistenci.

Potíže s legislativou

Při testu bylo odhaleno i několik rozporů s legislativou. Problémy se týkaly například neuvedení výživových hodnot u některých vzorků, tvrzení, že výrobek neobsahuje stabilizátory, i když ten byl uveden.

Dále se objevil nešvar, jímž je nadužívání tvrzení, že výrobek „může obsahovat“ některý z alergenů. „Komplikuje to situaci alergikům, kteří poté mají menší výběr, nebo značení „může obsahovat“ v konečném důsledku málokdo věří. Samozřejmě, pokud je alergen ve výrobku skutečně obsažen, značení je třeba, jelikož může způsobit zdravotní problémy,“ upozorňuje doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborný garant Vím, co jím a piju o.p.s.

Kompletní test je dostupný na www.aktivneazdrave.cz  a na www.vimcojim.cz.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1