Jak funguje farma, která nemá adresu?

Jak funguje farma, která nemá adresu?

PR článek 3 min. čtení Redakce
Když se řekne „farma“, každý z nás si představí odlehlé stavení se stádem ovcí či krav a slepice pobíhající sem a tam. Pan farmář, na sobě kostkovanou košili a slaměný klobouk, nakládající na korbu svého pickupu bedýnky s organickou zeleninou. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje farma, která nemá adresu, nedojedete k ní autem a po slepicích byste pátrali marně?

Mořská farma Jostein Albert

V roce 2018 podepsala společnost Nordlaks smlouvu na výstavbu první mořské farmy se skupinou CIMC Raffles. Farma jako taková byla postavena v loděnicích společnosti ve městech Yantai a Haiyang v Číně. Počátkem listopadu 2018 se slavnostně zařízl první kousek oceli a v polovině června 2020 již hotová farma dorazila do Hadse. Z Číny do Norska ji přepravovala Dockwise Vanguard, největší nákladní loď na světě. A farma byla také největším nákladem, jaký tato loď kdy přepravovala.

Mořská farma Jostein Albert je 385 metrů dlouhá, téměř 60 metrů široká a v nejhlubším místě dosahuje až 40 metrů pod hladinu. Její kapacita je obrovská, uvádí se, že je možno chovat na ní až 10 000 tun lososa. Farma jako taková se nikam neplaví a až na malé odchylky v poloze (přibližně 400 m od středu), které jsou způsobeny především větrem, následnými vlnami a proudy, zůstává na svém místě. K tomu jí pomáhá ukotvení pomocí 11 kotev o váze až 22 tun. Nutno dodat, že každá jedna kotva má přídržnou sílu mezi 300 až 450 tunami. Je nám tedy jasné, že s tímto kolosem jen tak někdo, či spíše něco nepohne.

Spokojená ryba je prioritou

Losos, který byl jako první vpuštěn na mořskou farmu, vážil téměř 2 kilogramy a byl přemístěn z rybí „školky“ v Hadselu. Do konce srpna 2020 už ve vodách mořské farmy spokojeně plavalo celkem 2,3 milionů ryb.

Lososi jsou monitorováni operačním střediskem společnosti Nordlaks, provozovatelem celé farmy. Zpočátku bylo velmi důležité sledovat chování prvních ryb na farmě. Bylo klíčové jim zajistit odpovídající prostředí i stravu tak, aby zdravě rostly a jako výsledný produkt byly co nejkvalitnější. To se týmu pracovníků Jostein Albert povedlo na výbornou a lososi z mořské farmy se dnes řadí mezi nejkvalitnější člověkem odchované ryby vůbec.

Životní prostředí zatížené na minimum

Díky současnému technologickému rozvoji má dnes většina firem na výběr, jaký dopad její produkt bude mít na životní prostředí. Firma Nordlaks si je toho vědoma a snaží se tak postupně přecházet na ekologičtější variantu fungování farmy.

V současné době probíhá výměna lodí, které převážejí ryby. Původní plavidla poháněné naftou budou již brzy minulostí. Společnost Nordlaks totiž pořizuje několik lodí s bateriovým či plynovým hybridním pohonem. Na svých ostatních rybích farmách omezila naftové generátory a spolu s přechodem na zkapalněný zemní plyn a pobřežní energii na vrtných lodích se začíná úsilí vyplácet.

Zajímavostí je, že chod takto obrovského kolosu má na starosti pouze hrstka lidí. Stálá posádka se skládá ze dvou směn po pěti lidech. Mezi ně patří například navigátor, technický manažer, vodní technik a operátor. Pátým členem týmu a zároveň velmi důležitým námořníkem pro fungování celého týmu farmy není nikdo jiný než kuchař. Budeme doufat, že podává k večeři i jiné jídlo než lososa na másle.

zdroje:

https://www.intrafish.com/aquaculture/nordlaks-cant-convert-developmental-licenses-at-its-havfarm-1-offshore-site-throwing-project-in-jeopardy/2-1-1031032

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1