Chystáte se vařit v kempu nebo apartmánu? Nezapomeňte přibalit ghí!

Chystáte se vařit v kempu nebo apartmánu? Nezapomeňte přibalit ghí!

PR článek Redakce
Někdo touží po dovolené „all inclusive“, jiného naopak těší, když si může v kempu nebo apartmánu vařit sám. Pokud už také chystáte vhodné potraviny do cestovní tašky, nezapomeňte na ghí. Kvalitní přepuštěné máslo ve sklenicích s modrým víčkem se hodí na vaření, pečení, maštění i grilování a vydrží vám dlouho čerstvé i bez chladničky.

Elixír života jménem ghí

Přepuštěné máslo, označované jako ghí, u nás zažívá v posledních letech obrovský boom. Nejde ovšem o žádnou novinku. Indové ghí při přípravě tradičních indických pokrmů používají již více než 6000 let! Ajurvéda, tradiční indická medicína, ho dokonce označuje za elixír života. Ghí totiž obsahuje vitamíny A, D, E, K, karotenoidy, zlepšuje trávení, ale zdraví prospěšných účinků má mnohem víc. Důvodů, proč ghí zařadit do jídelníčku je tak opravdu mnoho.

Vaše české Ghíčko

Pokud hledáte kvalitní a české ghí, zkuste to, které je pro vás připravováno ve Vysokém Mýtě už 5 let. I když byste možná ghí zvládli vyrobit doma sami, firma České Ghíčko to udělá za vás. Ušetří vám nejen čas, ale také nervy, protože ne vždycky to jde snadno. Záleží, jaké máte máslo, jaký máte kastrol, na jaké plotýnce vaříte. A jak píše České Ghíčko, záleží i na tom, jak se zrovna vyspíte. Nechte proto výrobu ghí na odbornících, jako jsou ti ve Vysokém Mýtě! A o tom, že Ghíčko nepatří jen do kuchyně, se můžete přesvědčit i v e-shopu.

 

„Než jsem znala ghí, vozila jsem s sebou do kempu lahev stolního oleje a v přenosné chladničce máslo, které se ale většinou cestou rozteklo. To vše se stalo minulostí, když jsem objevila ghíčko. Byla jsem nadšená jeho vlastnostmi – především nenáročným skladováním bez nutnosti chlazení a neuvěřitelně širokými možnostmi využití v kuchyni. Od té doby jezdím na dovolenou, kde si vaříme sami, vždy se skleničkami ghí v tašce, a vím, že jiný tuk už s sebou nepotřebuji. S ghíčkem uvařím, upeču, a protože má vysoký kouřový bod 250 °C, nepřepaluje se, a tak se ideálně hodí i pro smažení a grilování,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého Ghíčka, která se před osmi lety rozhodla začít s ruční výrobou přepuštěného másla ghí podle tradičních receptur.  

Ghí patří i do cestovní lékárničky

Ghí má široké spektrum využití a nepatří jen do jídelníčku. Při letním cestování určitě oceníte i zdravotní a kosmetické výhody ghí. Například Levandulový balzám, v němž je ghí doplněné levandulí, se postará o zklidnění a hojení. Pomůže ve chvíli, kdy si na výletě uděláte puchýře nebo odřete paty. A přinese úlevu, když vás trápí štípance, škrábance, spáleniny od sluníčka nebo popraskané rty. Stejně tak se vyplatí přibalit i Konopný balzám, který vznikl kombinací konopí, ghí a včelího vosku. Oceníte ho, když máte bolestivě popraskané koutky úst nebo kůži na rukou. Navíc příjemně voní i díky esenci pomeranče a hřebíčku. Výhodou obou balzámů je i praktické balení – malá kulatá hliníková krabička se vejde do každé cestovní lékárničky. 

 

Skvělé na palačinky i na ryby

Ghí můžete použít všude tam, kde byste sáhli po běžném másle. Ráno na něm usmažíte lahodné a křehké palačinky, na svačinu ho můžete namazat na pečivo a obložit sýrem, rajčaty a salátem. Oběd pak nabízí celou škálu možností, jak s pomocí ghí připravit skvělé jídlo. Na ghíčku můžete podusit rýži nebo jakoukoli zeleninu, připravit výborný guláš, upéct ryby nebo jím omastit brambory či kaši. Zlatým hřebem dne pak bude večerní grilování! Ghí totiž dodá každému jídlu lahodnou oříškovou chuť a také typickou příjemnou vůni. A na grilu nemusíte připravovat jen maso, skvělý je třeba i ananas, který krátce ogrilujete na ghí – je to lahodná pochoutka, kterou milují i děti.

 

Klasické, BIO nebo ochucené?

Skleničky s ghí opatřené typickým modrým víčkem se dobře vejdou do každého cestovního zavazadla a můžete si vybrat z několika druhů. Na cestách se nejlépe uplatní klasické čisté ghí nebo BIO ghí, ovšem máte-li rádi třeba indickou kuchyni, určitě přibalte i ghí s kurkumou a pepřem, anebo ghí s chilli, které dá jídlu ten správný říz. Na výběr jsou ještě další speciálně ochucená ghíčka – třeba s česnekem a solí, nebo se skořicí a vanilkou, které je výborné do štrúdlu, na lívance nebo do moučníků. Ghí má ještě spoustu dalších předností – například neobsahuje mléčný cukr ani bílkovinu, proto si ho mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, kteří obyčejné máslo nemohou.

Ghí patří i do cestovní lékárničky

Ghí ale patří nejen do vašeho jídelníčku. Při letním cestování určitě oceníte i zdravotní a kosmetické výhody ghí. Například Levandulový balzám, v němž je ghí doplněné levandulí, se postará o zklidnění a hojení. Pomůže ve chvíli, kdy si na výletě uděláte puchýře nebo odřete paty. A přinese úlevu, když vás trápí štípance, škrábance, spáleniny od sluníčka nebo popraskané rty. Stejně tak se vyplatí přibalit i Konopný balzám, který vznikl kombinací konopí, ghí a včelího vosku. Oceníte ho, když máte bolestivě popraskané koutky úst nebo kůži na rukou. Navíc příjemně voní i díky esenci pomeranče a hřebíčku. Výhodou obou balzámů je i praktické balení – malá kulatá hliníková krabička se vejde do každé cestovní lékárničky. 

Veškerou nabídku Českého Ghíčka najdete na www.ceskeghicko.cz

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1