5 zdravých zimních receptů, které vás zahřejí a zasytí

5 zdravých zimních receptů, které vás zahřejí a zasytí

6 min. čtení Redakce
Jakmile se venku ochladí, může být lákavé sáhnout po pochoutkách, které nešetří tukem ani kaloriemi. Ale s trochou plánování a kreativity můžete mít po celou zimu chutná, sytá jídla, která jsou zároveň zdravá a výživná. Zde je pět receptů, které vám pomůžou přečkat zimu s dobrým pocitem:

Grilovaná vepřová panenka s pečenou kořenovou zeleninou

Tento relativně jednoduchý, ale oslnivý pokrm si jistě na zimu jistě oblíbíte. Vepřová panenka je maso s nízkým obsahem tuku, které je bohaté na bílkoviny, takže je to dobrá volba pro hlavní jídlo. K jeho přípravě opepřete panenku, případně přidejte vaší oblíbenou směs koření a grilujte, dokud není propečená. Je na vás, jestli zvolíte medailonky anebo preferujete grilovat panenku vcelku a nakrájet na krásně růžové plátky. Mezitím opečte brambory a/nebo kořenovou zeleninu (nejraději máme k panence mrkev) v troubě s trochou olivového oleje, solí a pepřem. Jakmile zelenina změkne a zkaramelizuje, podávejte panenku s pečenou zeleninou a posypte k osvěžení čerstvými bylinkami.

Kuřecí se zeleninou na wok pánvi

Tato snadná a zdravá směs na pánvi je skvělý způsob, jak si dopřát porci bílkovin a zeleniny během chladného zimního dne. K její přípravě rozehřejte lžíci oleje ve velkém woku nebo na pánvi, pak přidejte nakrájená kuřecí prsa a osmažte, dokud není maso propečené. Přidejte zeleninu (vhodné jsou papriky, cibule a brokolice) a smažte, dokud není zelenina měkká. Podávejte směs na pánvi s rýží nebo quinoou. Směs můžete nakonec posypat nasekanými ořechy nebo semínky.

Krémová polévka z brambor a pórku

Tento delikátní krém je perfektní způsob, jak se zahřát při chladném dni. K jeho přípravě rozpusťte máslo ve velkém hrnci, pak přidejte nakrájený pórek a brambory. Osmahněte, dokud není zelenina měkká, pak přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte krém trochu zredukovat. Nakonec použijte tyčový mixér k rozmixování krému do hladka a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Pečený losos se zeleninou

Předehřejte si troubu na 200°C, pak dejte filety lososa na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem. V jiné misce smíchejte zeleninu (zkuste třeba papriky a cherry rajčata) s olivovým olejem, solí a pepřem, pak dejte zeleninu kolem lososa na plech. Pečte všechno 10-15 minut nebo dokud losos není propečený a zelenina měkká.

Vegetariánské chili s fazolemi a quinoou

Toto syté a chutné chili je skvělou volbou, pokud nemáte zrovna chuť na maso a přesto chcete jídlo, které zasytí a zahřeje. K jeho přípravě rozehřejte lžíci oleje ve velkém hrnci, pak přidejte nakrájené cibule a papriky. Smažte, dokud zelenina nezměkne (jen pozor, ať se ze zeleniny nestane lečo), pak přidejte konzervu fazolí (fazole zceďte a propláchněte) a šálek quinoy. Přidejte kmín, chilli a papriku dle chuti a promíchejte. Přidejte konzervu nakrájených rajčat a zeleninový vývar, pak nechejte chili dusit, dokud nezhoustne. Hotové chili můžete posypat strouhaným sýrem, přidat pro zjemnění nakrájené avokádo nebo lžičku smetany.

Zdroj: Tipy redakce

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1