Když přijdou sychravé a chladné dny, nechce se nám často ani vystrčit nos z domu. Přesto se zkuste přemluvit, pořádně se oblečte a vyrazte na procházku, alespoň na krátkou zdravotní. Ještě předtím si ale navařte kotel domácí polévky, která bude v těchto dnech to pravé. Nejenže vás dokonale zasytí, ale po návratu z procházky vás i dokonale zahřeje.
Snad každá rodina má svůj recept na oblíbenou polévku na zahřátí. Některé si přivážíme z cest, jiné se v rodině dědí po generace. My si vás dnes dovolíme inspirovat našimi třemi oblíbenými (polévkou z bílých fazolí, kuřecí zadělávanou polévkou a cibulačkou) a věříme, že i ony si ve vašem jídelníčku najdou své stálé místo.
Polévka z bílých fazolí
Ingredience na 4 - 6 porcí:
- 2 plechovky bílých fazolí
- 1 větší cibule
- 750 ml hovězího vývaru
- 3 snítky tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce vinného octa
- 150 ml smetany
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- plátek másla
- 4 - 6 plátků slaniny
- sůl, bílý pepř
Postup: V hrnci necháme rozehřát máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodíme tymián a necháme krátce rozvonět. Přilijeme vinný ocet a necháme odpařit. Přidáme slité fazole, promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme vařit asi 15 minut. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, vyndáme větvičky tymiánu a polévku důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Hrnec vrátíme zpět na oheň, vlijeme smetanu, přidáme strouhaný parmezán a již jen krátce prohřejeme. Na pánvičce si mezitím osmahneme slaninu z obou stran. Polévku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme plátek slaniny a podáváme s opečenou bagetkou.
Kuřecí polévka (zadělávaná)
Ingredience:
Na vývar:
- ½ kuřete
- 1,5 l vody
- 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře, 1 lžička soli
- 1 menší mrkev, 1 menší petržel
Na polévku:
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 1 velká petržel
- Kousek celeru
- 50 g másla
- 3 lžíce másla
- Sůl, pepř
- 200 ml smetany
- Citronová šťáva
Postup: Nejprve si připravíme vývar. Kuře naporcujeme, vložíme do hrnce, přidáme celou mrkev a petržel, vhodíme všechno koření, osolíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme velmi zvolna, dokud není maso zcela měkké, až se rozpadá. Vývar slijeme a necháme vychladnout. Maso obereme z kostí a natrháme, případně pokrájíme.
Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji lehce změknout, ne zesklovatět. Přidáme na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a opékáme dozlatova. Zaprášíme moukou, lehce osmahneme. Poté přilijeme chladný vývar, důkladně rozmícháme a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a polévku necháme asi 20 minut provařit. Do polévky vložíme maso, přilijeme smetanu a prohřejeme. Dochutíme solí, pepřem a dle chuti citronovou šťávou.
Cibulačka
Ingredience na 4 porce:
- 800 g cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 150 ml suchého bílého vína
- 750 ml vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 1 lžíce cukru
- Sůl, pepř
- 8 plátků bagetky
- 100 g strouhaného sýru (typu eidam, gouda)
Postup: Cibuli si nakrájíme na velmi slabá kolečka. Ve velkém kastrolu si rozehřejeme máslo a necháme na něm opékat cibuli. Nejprve zprudka, pak plamen zmírníme na minimum a opékáme asi 20 minut do změknutí cibule. Poté zasypeme cukrem, přidáme tymián a na středním plamenu restujeme dalších 10 minut. Zasypeme hladkou moukou, krátce opražíme a přilijeme víno. Důkladně promícháme, aby nám nevznikly hrudky, víno necháme částečně odpařit a vlijeme vývar. Osolíme, opepříme a vaříme dalších asi 15 minut. A máme hotovo!
Teď máme 2 možnosti, jak polévku servírovat. První z nich je, že si do talířů nastrouháme tvrdý sýr, přelijeme ho polévkou a takto podáváme spolu s opečenou bagetkou. Nebo si zapneme troubu na horní gril, hotovou polévku nalijeme do žáruvzdorných misek, navrch poklademe do každé misky po 2 plátcích bagetky, bohatě zasypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct pod grilem.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com