Svědectví muže u porodu – proč tam být a co umět?

Svědectví muže u porodu – proč tam být a co umět?

Zkušenost s porodem zvýší obdiv muže k matce svého dítěte a hned od prvního dne nastartuje a prohloubí jeho city k vlastnímu potomkovi. Co vše by měl muž u porodu dělat záleží vždy na dohodě každého páru. Domlouvejte se na všem s předstihem, aby se muž mohl lépe psychicky připravit. Nikdy nevíte, co se může stát, a proto je dobře, když může mít žena jistotu aspoň v něčem. Ve spolehlivém partnerovi, který situaci zvládne s bravurou a poskytne oporu i bezpečí.

Medicína bílého muže

Přítomnost mužů byla u porodů dříve v podstatě nemyslitelná, porodní báby a ženy z širší rodiny se o porod postaraly samy. Muž by jen překážel nebo vedl hloupé řeči. Po staletí osvědčený model nabourala lékařská medicína 19. století se svými progresivními metodami a nabubřele odvrhla veškeré vědomosti a znalosti nestudovaných žen. Výsledkem jsou obří klinické sály plné bílých plášťů, ostrých světel a odosobněného přístupu. Z porodu se stala rutina, rodička se proměnila na klienta, případně pacienta. A když nedejbože začala rodit v pátek a odpoledne ještě nebylo dítě na světě, tak šup na císaře, aby doktor nepřišel pozdě domů.

Není divu, že jsou podobné věci pro ženy traumatizující a necitlivé zacházení bílých plášťů během porodu i po něm jsou na jejich psychiku extrémní zátěží. Ve sterilním prostředí nemocnice je dobré mít u sebe někoho blízkého. I muž, v jehož silách není jakkoli pomoci, je lepší než nic. Nejvíce pomáhá svou přítomností a podporou partnerky třeba držením za ruku.

Správnej chlap si umí poradit

Zodpovědný muž přichází k porodu teoreticky připraven. Tuší, co jsou to kontrakce i doby porodní, ví, jak se novorozenec drží a počítá s tím, že uvidí krev. Znalosti získané shlédnutím dramatických porodů ve filmech a seriálech nestačí, správný chlap si přečte i něco odborného a je připraven na všechno. Co když nedoveze partnerku do porodnice včas a bude muset asistovat u improvizovaného porodu na kraji silnice? Co když bude muset rozhodovat za partnerku lékařské zákroky v případě nečekaných komplikací? I když jde vše jak po másle, nespočívá hlavní úloha tatínka u porodu jen v pořizování fotodokumentace. 

Zdravotnictví ustrnulé v minulosti

Přestože se situace ohledně porodů neustále zlepšuje, stále ještě má české zdravotnictví co vylepšovat. Znalosti významu bondingu jsou tristní, všeobecné opovrhování rodičkami s komplikovaným porodním plánem je rozšířené po všech porodnicích, a právo dítěte na přítomnost aspoň jednoho z rodičů je pro porodníky zřejmě jen nepodloženou fámou. I proto je přítomnost otce u porodu důležitá. Může u novorozence být, když matka odpočívá a nespustí z něj oči, když je v péči sester.

Domácí porody

Porody doma jsou kontroverzním tématem, ke kterému se cítí být povolán říci svůj názor úplně každý. Jedna věc je však jistá – kdyby naše porodnice poskytovaly rodičkám dostatek komfortu a úcty, strach z nadbytečných lékařských zákroků by zmizel a touhy po domácích porodech by ubylo. Zatím si naše zdravotnictví udržuje plné porodnice kombinací nedostatečné kapacity lůžek, strašení zdravých matek smrtí dítěte a legislativními výhrůžkami porodním asistentkám a dulám. Hraje se o velké peníze, všechny nutné i nepovinné zákroky na matce a novorozenci si nechává každá porodnice od zdravotních pojišťoven tučně zaplatit.

Osobní zpověď tři porody a každý jiný

Byl jsem přítomen u narození tří svých dětí a pokaždé si odnesl jinou zkušenost. Vždy to však byl famózní a neopakovatelný zážitek, totální emocionální jízda. Kdo ještě nebyl a váhá, směle do toho.

  1. V Hořovicích mají stop stav, a tak to bereme přes Brdské hvozdy do Příbrami. V bývalém vojenském prostoru nejsou osvětlené cesty ani ukazatele a bez navigace brzy bloudíme. Jsem teoreticky připravený dítě odrodit v autě, když mi bude někdo radit po telefonu. Ubývá však kapacita baterie a navíc zjišťuji, že nemám žádné látky ani prostěradla. V autě je jen chlupatá deka po psovi. Raději vyberu cestu náhodně a naštěstí se podaří dorazit včas. Na porodní sál nás odvedou až po 40 minutách papírování. Personál je perfektní a profesionální. Do hodiny po porodu musím odejít a čekat do šesti ráno na návštěvní hodiny. Je chladno, chlupatá psí deka se nakonec hodí.
  2. Dítě číslo dva se narodí doma. Zopakuji si teorii, nakoupím bazén, čerpadlo a pro sebe hodně kafe. K dispozici máme od porodnice profesionální porodní asistentku a pro všechny případy nachystanou sanitku s první pomocí, dostupnou do 5 minut. Žijeme totiž v jiné zemi, kde jsou domácí porody nejen legální, ale i podporované státem. Pár hodin práce jedné asistentky totiž vyjde celý zdravotnický systém levněji, než několikadenní pobyt rodičky s dítětem v porodnici. Svého druhorozeného syna chytnu do náručí v prvních vteřinách samostatného života ještě ve vodě. Jsem unavený, ale kávu díky endorfinům vůbec nepotřebuji.
  3. Dcera se narodila ve Zlínské nemocnici. Žijeme zase v ČR a tak si netroufám na domácí porod bez asistence. Když mne žena upozorní, že bude rodit, seženu hlídání pro starší děti a jedeme. Kočičí hlavy dost zrychlují porod, doporučuji vybrat si předem asfaltovou cestu. Je to kousek, ale dojedeme jen tak tak. Domácímu porodu jsem unikl o vlásek, dcera se narodila pět minut po příjezdu do porodnice. Přístup personálu byl skvělý, pro mne až překvapivě v souladu s moderními poznatky. Vidím, že hodně věcí se za deset let změnilo k lepšímu. Po několika hodinách můžeme domů.

Moderní muž se porodu nebojí

Muž by u porodu být měl – není důvod se tomu vyhýbat, i když to mnohdy znamená vyběhnout pořádný kus z vlastní komfortní zóny. Bezmoc, kterou muži pociťují, když nemohou své partnerce pomoci od bolesti, je často stresující. Žena však přítomnost partnera ocení. Jako u mnohých jiných věcí zkrátka stačí, když tam jste pro ni. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1