Společné spaní aneb děti v rodičovské posteli

Společné spaní aneb děti v rodičovské posteli

Mnohdy to ani nepostřehnete a vaše ratolesti se znenadání přesunou do vaší rodičovské postele, kde se jim zalíbí a zpět se jim moc nechce...

Buď a nebo

Jak to tak v oblasti rodičovství bývá, i zde najdeme dva nesmiřitelné tábory. Jedni společné spaní velebí, druzí tvrdí, že je to nebezpečné pro dítě a ještě vede k přílišné závislosti. Historie dává za pravdu prvnímu táboru. Dříve bylo zcela běžné, že spolu rodiče i děti spali v jedné posteli. Víc jich doma mnohdy ani nebylo. Postupem času jsme si naopak zvykli dávat děti již od narození do svých postýlek. Děláme dobře?

Výhody společného spaní

Na toto téma bylo provedeno již mnoho výzkumů. A podobně jako rodiče, i výsledky tohoto bádání se leckdy neshodují. Jaké jsou tedy výhody společného spaní?

  • Není nutné vstávat kdykoliv, kdy dítě potřebuje nakojit, přebalit, či jen pomazlit. Maminka tak může být odpočatější, než když dítě spí například ve vedlejší místnosti.
  • Děti bývají klidnější, protože se cítí více v bezpečí.
  • Přítomnost dítěte stimuluje tvorbu mateřského mléka.
  • Prohlubuje se citové pouto děťátka s rodiči.

Prevence anebo nebezpečí SIDS

Právě v tomto bodě se výzkumy rozcházejí zřejmě nejvíce. Řada z nich mluví o tom, že společné spaní je prevencí syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Dítě údajně dokáže synchronizovat dech a tepovou frekvenci s matkou. Jiné naopak tvrdí, že se riziko zvyšuje. A to především u malých dětí do tří měsíců věku, kdy je pravděpodobnost dokonce třikrát vyšší, pokud dítě spí společně s rodiči. Jednoznačná odpověď zřejmě neexistuje, stejně tak, jako je stále velkým otazníkem, co syndrom vlastně způsobuje. V každém případě je nutné při spaní s dětmi dodržovat některá pravidla:

  • dítě by mělo spát na straně matky, nikoliv mezi rodiči (stejně tak by u miminka neměli spát starší sourozenci)
  • v posteli by neměly být žádné polštářky či jiné předměty, kterými by se dítě mohlo zadusit
  • dítě musí být zajištěno tak, aby z postele nespadlo (menší děti dokážou během spánku až překvapivě cestovat)
  • nikdy s dítětem nespěte mimo postel (například na křesle či gauči)
  • miminko by mělo mít svou přikrývku (aby se nepřehřívalo) a spát bez polštářku

Kdy raději zvolit vlastní postýlku

Společné spaní odborníci nedoporučují, pokud matka v těhotenství kouřila. V tom případě se totiž zvyšuje pravděpodobnost SIDS a je lepší, pokud je miminko hlídáno monitorem dechu. Stejně tak si k sobě dítě neberte, pokud jste si dali před spaním pár skleniček alkoholu, nebo prášky na spaní. Pak totiž instinkty nefungují tak, jak by měly a nevzbudili byste se v případě nutnosti.

Ideální řešení?

Někteří pediatři vidí ideální řešení v postýlce přistrčené k rodičovské posteli, případně postýlce miminka v ložnici rodičů. Dítě je tak stále s rodiči v kontaktu, ale snižuje se výše zmíněné nebezpečí. Existují i postýlky, které lze přistrčit k posteli a jednu stranu odstranit. Maminka má tak stále přístup k dítěti, ale to má i svůj vlastní prostor.

Nebojte se rozmazlenosti

Pokud se bojíte toho, že si společným spaním dítě až nebezpečně rozmazlíte a bude s vámi chtít spát už napořád, nemusíte se bát. Podle výzkumů nic takového nehrozí. Děti si většinou samy řeknou, že potřebují svůj prostor... a možná tím ublíženým v tomto případě budete spíš vy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1