Postarejme se o naše blízké v seniorském věku

Postarejme se o naše blízké v seniorském věku

Současná epidemie je náročná pro každého. Obzvlášť pro naše nejstarší členy rodiny, kteří jsou nejvíce ohroženi. Nemají už tolik sil a potřebují v aktuální době podat pomocnou ruku a péči ještě více, než dřív. Ti, na něž spoléhají, bývají často sami zavalení nutností postarat se o chod domácnosti. Jak se tedy postarat o své blízké? Především pochopte jejich obavy a potřeby a nebojte se využít některých služeb a aplikací.

Praktické úkoly přenechejte osobnímu asistentovi

Někdy nám jde ze všeho tak trochu hlava kolem. Nejste a ani nemusíte být na všechno sami. Povinnosti jako nakoupit, dojít k doktorovi, do lékárny za vás může udělat najatá služba (např. DoDo). Osobní asistent zařídí praktické věci jako nákup a úklid, na vás může zbýt ta příjemnější část. Třeba upéct koláč a zavítat za babičkou a dědou. Často jsou doma sami, i chvilková návštěva z rodiny je potěší.

Online nákupy

Za každou službu se platí, proto ani u osobního asistenta, tomu není jinak. Finančně schůdnější jsou třeba nákupy jídla a drogerie online. Zejména kartony vod, mléka, sáčky s rýží a těstovinami se v nákupní tašce pronesou. Udělat si malé zásoby pro všelijaké případy, není vůbec na škodu. Nikdy nevíte, kdy vás jaká nemoc na pár dní odstaví a kdo se potom postará? V rodinách, kde bydlíte všichni v jednom městě, to vyřeší někdo jiný, ne vždy je to uskutečnitelné. Nákupy online mohou být alespoň taková rezervní jistota. Rozšířené služby jako Rohlík a Košík nebo Tesco doručují do velké části republiky, doprava je levná a někdy i pro seniory a držitele ZTP zadarmo. Některé z nich nabízí i trvale zlevněné potraviny pro určité skupiny nebo službu, která zaručí, že nákup donese kurýr až do kuchyně.

Mobilní Rozhlas hlásí informace z obce

S kupou informací, který se valí z médií, máme co dělat my. Co potom ti, kteří dospívali v 50. letech, a dnešní svět je pro ně jeden veliký chaos? S přirozeným strachem a obavami, že se nevyznají v informacích a udělají něco špatně, můžou částečně pomoci aplikace. Například Mobilní Rozhlas využívá přes 570 českých obcí a měst k rozesílání informací o dění v obci i o státních nařízeních. Například, že se chystají různá omezení, uzavírka silnice, je naplánovaná odstávka vody či elektřiny nebo že v okolí řádí zlodějské bandy a jiné. Základní a jednoduché novinky a zprávy může přijímat kdokoli, proto i když vaši rodiče už nezvládají naučit se a ovládat nové věci, aplikaci může mít nainstalovanou kdokoliv z rodiny.

SOS přívěsky

Nízký tlak, nečekaná slabost i jen už tradičně špatně sloužící nohy je všechno, co ke stáří zkrátka patří. Také to jsou faktory, které zvyšují šanci, že rodiče doma upadnou nebo je postihne náhlá srdeční příhoda. Jestli jsou pořád dva, vždy může ten druhý zavolat pomoc. Víme však, že realita je mnohdy jiná a jak by si mnozí často přáli přijet na místo dřív. V tom mohou pomoci elektronické přívěsky a náramky. Jsou vybaveny senzory, které dokážou detekovat pád, a díky vestavěným SIM kartám a datovému připojení přivolat přes operátora pomoc. Informace se automaticky zašle pomocí SMS také na váš telefon, takže víte okamžitě, co se děje. Někdy bývají napojeny přímo na linku městské policie. Ve většině takových situací jde o minuty a není možné zajistit, aby s vašimi blízkými bez ustání byl někdo, kdo v krajním případě zavolá záchranku. U starého člověka zkrátka nikdy nevíte, co se může stát, proto není opatrnosti nikdy dost.

O domácí péči si můžete přečíst i v našem předchozím článku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1