Mladá a těhotná

Mladá a těhotná

Těhotenství dospívajících dívek zásadním způsobem ovlivňuje nejen život jich samotných, ale také jejich rodičů, zejména matek. Rozhodne-li se dívka, že miminko donosí a nemá podporu své rodiny, lze s velkou jistotou předpokládat, že se bude potýkat s mnoha existenčními problémy. Čím jsou neplánovaná, a bohužel také často nechtěná těhotenství ovlivněna a lze jim vůbec nějak předejít?

Vliv rodiny

Na neplánované a nechtěné těhotenství dospívajících dívek má rozhodující vliv především prostředí, ve kterém vyrůstají, tedy rodina. Podle mnoha odborníků nezletilé maminky pochází zejména ze sociálně slabých rodin, kde je důraz kladen na zcela jiné hodnoty, než je např. socioekonomické zajištění, vzdělání a budoucnost. Pokud se navíc těhotenství v časném věku vyskytuje v širší rodině zcela běžně, nebývá považováno za nic výjimečného a rodina ho akceptuje jako přirozenou součást života. A to i tehdy, pokud otec dítěte nejeví zájem.

Život bez vzdělání? No a co!

Pro mnoho náctiletých těhotných maminek je také typická absence motivace ke vzdělání. Dívky často pochází z rodin, kde rodiče mají základní vzdělání a vzdělání není přikládán nijak velký význam. V takových rodinách děti nemají koníčky, zájmy, ale ani ambice uspět jak v osobním, tak profesním životě. Těhotenství tak bývá pro mnoho dívek řešením budoucnosti a nepříliš uspokojivé sociální situace.

Sociální izolace

I když pro náctileté budoucí maminky může být představa miminka roztomilá, většina z nich si není schopna uvědomit všechny následky neplánovaného těhotenství. Častým problémem dívek bývá sociální izolace, kterou jako těhotné mohou pociťovat. Dívka, která byla zvyklá na společnost svých vrstevníků, je náhle vyřazena z jejich kolektivu. Není divu, nastávající maminka má zcela jiné starosti než její stejně staří kamarádi. Pocity osamění se mohou ještě více prohloubit na rodičovské a mateřské dovolené, navíc umocněné náročnou péčí o děťátko. Dívka, zejména pokud otec dítěte nejeví o dítě a společnou budoucnost zájem, zažívá pocity izolace, osamění a deprese.

Podpora rodiny

Pokud se dívka nemůže spolehnout na podporu rodiny, nejspíš ji nečekají příliš nadějné vyhlídky. I když je těhotenství u dospívajících dívek náročnou životní situací, zvládnout ho za podpory rodiny, především matky, lze. Nastávající náctiletá maminky by měla být motivována k dokončení studia a podporována k zodpovědnosti za budoucnost svoji i svého dítěte.

Informovanost na prvním místě

Mnoho rodičů se mylně domnívá, že na informovanost ohledně sexuálního života má jejich dítě pořád dost času. Pokud ale neseznámíme dítě s důležitými informacemi týkající se sexu včas, můžeme se dočkat nepříjemného překvapení, právě v podobě neplánovaného a nechtěného těhotenství našich potomků. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1