Těhotenství jako vánoční přání

Těhotenství jako vánoční přání

Vánoce jsou svátky lásky, pohody a splněných přání. Pro některé páry může být takovým vánočním přáním také těhotenství. Pokud se ale partneři vytouženého dítěte nemohou delší dobu dočkat, mohou být pro ně Vánoce velmi stresujícím obdobím a ono „kouzlo Vánoc“ pro ně představuje hlavně smutek v podobě nenaplněné touhy po dítěti.

Vánoce a emoce

Vánoce jsou svátky plné emocí. A právě díky emocím prožíváme Vánoce tak, jako málokteré svátky v roce. Během vánočních svátků si také nejvíce uvědomujeme, kdo nebo co nám chybí. Pocity, které jsme celý rok pečlivě skrývali, se o Vánocích derou na povrch. Svátky klidu se pak mění v období smutku, sklíčenosti, nespokojenosti se sebou samým a se životem. Vánoce jsou podle psychologů jedním z nejsilnějších stresorů, který na nás během roku působí. Pokud nejsme s naší životní situací z nějakého důvodu spokojeni, tento pocit se během Vánoc ještě umocní. Proto Vánoce pro mnoho bezdětných představují velkou emocionální zátěž, se kterou se musí vypořádat.

Nejsme perfektní

Existují partneři, kteří si život bez dětí sami vybrali. A pak jsou ti, kterým zkrátka nebylo dopřáno. Výlohy jsou plné hraček, média nám neustále předkládají tipy na dárky pro děti a případné slevy. V televizi běží jedna pohádka za druhou a přestávky vyplňují reklamy, kde šťastná rodina v čele s roztomilými dítky zdobí stromeček. Vánoce nám ukazují, jak by to mělo vypadat. A my si víc, než kdy jindy uvědomujeme, že takhle perfektní nejsme a možná ani nikdy nebudeme.

A kdy už konečně budete mít miminko

O vánočních svátcích se setkává také širší rodina, což pro bezdětné páry znamená, že budou muset čelit nepříjemným otázkám, kdy už konečně budete mít miminko? Pokud jsou bezdětní nuceni na tuto otázku odpovídat po stopadesáté, rodinné setkání se změní v traumatický zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat.

Nenechte si zkazit Vánoce

Odborníci doporučují, že partnerské či manželské páry, které se s neplodností potýkají, by se měli na Vánoce připravit. Rada číslo jedna zní, nepřemáhejte se! Pokud zažíváte nepříjemné pocity ve společnosti známých, kteří děti mají, obáváte-li se rodinného setkání ve formě výslechu, děsí vás vánoční večírek za přítomnosti dětí, nenuťte se do ničeho, co vám není příjemné. Užijte si Vánoce přesně tak, jak chcete vy a nenechte si ji zkazit. A kdo ví, třeba už příští rok vás bude o jednoho víc. A pokud ne, dva jsou také dost.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1