Tajemství novoročních předsevzetí aneb jak je dodržet

Tajemství novoročních předsevzetí aneb jak je dodržet

Konec roku je magické období, spojené s bilancováním, tedy ohlížením zpět, ale také s novoročními předsevzetími. Více než dvě třetiny lidí je však vůbec nedodrží. Přečtěte si proto následující tipy a buďte mezi těmi, kteří svá předsevzetí splní!

Novoroční předsevzetí vycházejí ze snahy něco v našem životě zlepšit, zbavit se zlozvyků, a naopak se naučit zdravým návykům. Jak si svá předsevzetí stanovit a jak se nevzdat při jejich plnění?

Vybírejte moudře

Už během ledna končí zhruba třetina novoročních předsevzetí v koši. Proč? Jedním z častých důvodů je, že naše předsevzetí nejsou založena na tom, co skutečně chceme my, ale vychází spíš z pocitu, že bychom něco měli.

Stejně tak mnohdy formulujeme naše cíle příliš neurčitě (začnu běhat, chci zhubnout, zlepšit se v angličtině) a nemáme jasnou představu, jak jich dosáhnout. Stanovte si tedy předsevzetí co nejkonkrétněji a zároveň taková, která jsou realistická. Raději začněte malými krůčky a postupně své nároky zvyšujte.

Příklad: čtyřikrát týdně uběhnu 5 km (později mohu zvýšit frekvenci i vzdálenost). Posunu se v angličtině z úrovně A1 na B1 a až pojedu příště na dovolenou, zvládnu běžnou konverzaci v hotelu a restauraci.

Buďte trpěliví

Málokdy se úspěch dostaví hned. Máme představu, že začneme s nějakou činností a hned uvidíme drobné či větší pokroky. Tak to ale vždycky nefunguje, pokrok nemusí přicházet postupně. Naopak často se dlouho nic neděje a pak přijde zlom. Takže, i když budete mít pocit, že se týdny a měsíce nic neděje, buďte trpěliví. Když vydržíte, úspěch se dostaví.

Když uklouznete, vstaňte

Dost častý důvod, proč novoroční předsevzetí nevydrží. Jednou, dvakrát nedodržíme to, co jsme si slíbili a hned nás napadá myšlenka, že už nemá cenu v našem předsevzetí pokračovat. Jenže má! Ojedinělé selhání není omluva pro vzdání se. Dali jste si přeci předsevzetí na celý nový rok, proč ho zahazovat v únoru?

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1