Špatné vysvědčení berte s nadhledem!

Špatné vysvědčení berte s nadhledem!

3 min. čtení Denisa Salvová
Jak jinak by začaly tolik očekávané prázdniny než vysvědčením! A zatímco některé děti se vysvědčení nemohou dočkat, jiné děti počítají dny v kalendáři s velkým napětím. Špatné vysvědčení ještě neznamená konec světa, což by si měly uvědomit nejen děti, ale především někteří rodiče.

Zajímejte se během celého roku

Nechcete být známkami na vysvědčení vašeho potomka překvapeni? Pak jsou zásadní dvě věci. Mluvte s dítětem o dění ve škole a zajímejte se o školní prospěch během celého roku, nikoliv jen pár týdnů před vysvědčením. Mluvte s ním o tom, které předměty ho baví, a které mu činí problém. Jste-li totiž známkami na vysvědčení nemile překvapeni, ba dokonce šokováni, nevypovídá to tolik o vašem dítěti, jako spíše o vás, rodičích. Buďte sami k sobě upřímní. Opravdu jste se o školní život vašeho dítěte dostatečně zajímali? Podporovali ho a motivovali? Pokud ne, lamentovat nad trojkou až poté, co vysvědčení držíte v ruce, je zkrátka zbytečné. Jen zájem během celého roku vám zaručí, že budete vědět, jak na tom váš potomek je, ve kterých předmětech potřebuje přidat, a ve kterých vyniká. Zkrátka buďte v obraze a zajímejte se! 

 

Přehnané nároky

Každé dítě je nadané na něco jiného a přehnané nároky na dítě jsou jen zdrojem úzkosti a stresu. Jen si vzpomeňte, jestli jste ve škole byli dobří opravdu ve všem? Jen málokteré dítě je tak geniální, že vyniká ve všech předmětech. Nejde mu matematika? Buďte v klidu, je přece nadané na jazyky! Známky by měly mít informativní charakter a být obrázkem toho, co dítěti ve škole jde, a v čem by naopak mělo přidat. Známky nevypovídají nic o kvalitách vašeho dítěte a vaší rodiny. 

"S pětkami mi domů nechoď!"

Pozitivní motivace funguje mnohem lépe, než hrozby a tresty. Oceňte dítě za všechny dobré známky, které na vysvědčení najdete! Zaměřte se na to, v čem můžete dítěti pomoci, aby si prospěch v dalším školním roce opravilo. Čtyřka z matematiky? A co zkusit doučování, nebo pomoc kamaráda, který je na matematiku expert? Zákazy v podobě odebrání mobilu, odpojení internetu a zrušení kapesného nefungují, a to zejména u puberťáků. Cestou do pekel jsou pak fyzické tresty, které k výchovným metodám milujících rodičů opravdu nepatří. Vám by se líbilo, kdyby vás někdo bil, když se vám něco nepodaří?

 

Když nejde o život …

Možná vás nepřekvapí, že nejvíce dětských sebevražd a pokusů o sebevraždu se odehraje právě v období vysvědčení. Hrůza dětí z toho, co bude následovat až rodiče uvidí vysvědčení, které není podle jejich představ, může mít fatální následky. Je-li si dítě vědomo, že ho doma čeká fyzické a psychické týrání, je sebevražda často jediným možným východiskem. Někdy za takovým pokusem může stát i obava z toho, že dítě absolutně selhalo a rodiče ho už nebudou mít rádi. Jaký by to pak byl život bez lásky milujících rodičů? V takovém případě je pro dítě lepší nebýt. Netřeba dodávat, že každý rodič, jehož dítě by se o sebevraždu pokusilo, by mnohem raději vidělo své dítě živé, s vysvědčením plným pětek. Takže milí rodiče, když jde jen o špatné známky a nejde o život, … znáte to!

Autorský článek. 

Foto: Unsplash.com 

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1