Když se ze zdravé výživy stane posedlost

Když se ze zdravé výživy stane posedlost

Zdravý životní styl je téma, které v posledních letech zažívá boom. Zdravá strava, pitný režim, aktivní pohyb, dostatečně dlouhý a kvalitní spánek a eliminace stresu jsou faktory, které ovlivňují naše zdraví a kvalitu našeho života. I zde ale platí „všeho s mírou“. Extrémní zájem o zdravé stravování se totiž může poměrně snadno změnit v diagnózu ortorexie, která se zdravím nemá absolutně nic společného.

Zdraví jako úchylka

Ačkoliv o poruchách příjmu potravy jako je anorexie a bulimie se mluví často, na ortorexii se zapomíná. Pro ortorexii je typický až obsesivní zájem o zdravé stravování. Na rozdíl od poruch potravy neřeší pacienti s ortorexií množství zkonzumovaného jídla, ale pouze jeho kvalitu. Jejich cílem také není redukce hmotnosti. Možná namítnete, že ve svém okolí máte spoustu těch, pro které se zdravé stravování stalo koníčkem. Kvalita potravin, zdraví prospěšné látky v nich obsažené a jejich přínos pro lidské zdraví je sice důležitý, ale řekněme si upřímně, všeho moc škodí. A i když se ortorexie na první pohled nezdá tak nebezpečná jako např. anorexie, i její následky mohou být fatální.

Co je ortorexie?

Termín ortorexie poprvé použil v roce 1997 Steve Bratman, americký lékař, který o tomto fenoménu psal ve své knize Fanatici zdravé výživy. I když oficiálně se ortorexie neřadí mezi poruchy příjmu potravy, podle odborníků jde o typ mentální anorexie. Pro pacienty je charakteristický extrémní zájem o zdravé stravování. Zajímají se především o kvalitu potravin, obsah látek a jejich zdravotní benefity. Konzumovaná strava nesmí být geneticky modifikovaná, nesmí obsahovat umělá barviva, látky prodlužující trvanlivost a jiná aditiva. Musí jít o absolutně biologicky čisté potraviny bez jakýchkoliv přidaných látek, které by mohly mít neblahý vliv na lidský organismus. Není překvapením, že tato porucha se vyskytuje často u výživových poradců a jiných odborníků na výživu, sportovců a fitness trenérů.

Kdy už jde o poruchu?

Diagnostikovat ortorexii není snadné. Diagnostika zahrnuje především dotazy mapující obsesi zdravou stravou a nutkavé neboli kompulzivní chování. Nemocní se zabývají především přísným výběrem potravin, ve kterém dominují předsudky, co je a co není pro tělo zdravé. Porušením striktních výživových pravidel pociťují nemocní obavy a úzkost. Často preferují určitý druh potravin nebo jednu určitou potravinu, ale nevyhýbají se ani hladovění. Provádějí různé detoxikační kúry a diety. Dřív nebo později tak dochází k podvýživě a redukci hmotnosti s následkem mnoha zdravotních problémů.

Ortorexie a duševní zdraví

To, že ortorexie škodlivý vliv na tělesné zdraví je jasné. Vážné negativní dopady má ale také na psychiku. Ortorexie je porucha, která vyžaduje především disciplínu. Základem je striktní dodržování konzumace jen určitých potravin. Pokud dojde k porušení, následují kromě obav také pocity viny a studu.

Spoustu času zabere nemocným také plánování jídelníčku, zjišťování obsažených látek včetně vlivu na zdraví. Jednostranný zájem těch, kteří ortorexií trpí, často způsobuje problémy v rodinných a sociálních vztazích. Nemocní se izolují, protože jim buď nikdo nerozumí nebo jim ostatní jejich přesvědčení vyvrací. Často také zkrátka na nic jiného kromě zdravé výživy nemají čas.

Léčba patří do rukou odborníka

Dopady ortorexie mohou mít stejně závažné důsledky jako ostatní poruchy příjmu potravy. Prvním krokem úspěšné léčby je uvědomění si onemocnění a vyhledání odborníka. Na léčbě by se měl podílet nejen psycholog či psychiatr, ale také zkušený odborník na výživu a lékař. Vzhledem k tomu, že jde o onemocnění s nutkavým charakterem, užívá se v léčbě kognitivně behaviorální psychoterapie a relaxační techniky.

Zdravý životní styl určitě ano, ALE

Pokud by otázka zněla, zda žít a stravovat se zdravě, odpověď by zněla určitě ano. Vždyť nezdravý životní styl je jedním z faktorů, které se podílejí na vzniku a rozvoji civilizačních onemocnění, mezi které se řadí také kardiovaskulárních onemocnění, nejčastější příčina úmrtí ve všech vyspělých zemích, a to včetně ČR. Věnujete-li ale problematice zdravého stravování veškerý svůj volný čas a cítíte, že tím trpí nejen vaše tělo a psychika, ale také rodina a okolí, nejspíš je na čase se zamyslet, zda to nepřeháníte. Přehnaný zájem o zdravou výživu se může velmi lehce přehoupnout do poruchy příjmu potravy, která může skončit i tragicky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1