Náš život v číslech. Co nám nabízí numerologie?

Náš život v číslech. Co nám nabízí numerologie?

Čísla vládnou našim životům na mnoha úrovních. Telefonní číslo, PIN k platební kartě, datum narození, cena nájmu, rodné číslo, výplata, náklady na život, patro, ve kterém bydlíme, šťastné číslo, sázkový tiket, pořadí v závodě, velikost oblečení... Jsou tak všudypřítomná. Je až překvapivé, že jim věnujeme tak malou pozornost. Přitom nám toho mohou hodně naznačit.

Numerologie a osobní číslo

Oblast, která se čísly zabývá se nazývá numerologie. Vychází z předpokladu, že součet našeho data narození, kterým vznikne jednociferné číslo 1-9 (např. 1.1.1991 = 1+1+1+9+9+1 = 22 = 2+2 = 4) odpovídá určitým povahovým vlastnostem. Podobně jako v astrologii, i zde je osobní číslo jen jednou z dalších charakteristik jedince. Numerologie pracuje s tzv. numerologickou mřížkou, kde jsou umístěna jednotlivá čísla z data narození, případně i písmena ze jména převedená na čísla.

Stejně jako astrologie i numerologie je jakýmsi „návodem k použití“ člověka. Zdánlivě slabá místa (někdy nazvané negativní vlastnosti) totiž naznačují, kde se můžeme (a měli bychom) rozvinout, a k tomu nám slouží právě ty silné (někdy nazvané pozitivní) vlastnosti. Numerologie má schopnost dát odpovědi na naše zdánlivě nepochopitelné reakce. Cílem numerologie (i astrologie) však není samotná charakteristika (jakkoli přesná), není to razítko stavu a výmluva, proč něco nejde. Naopak, je to odrazový můstek k dalšímu směřování a osobnímu vývoji. Jak mohu své silné stránky využít k překonání svých slabin?

Obsah i forma nám něco říká

Připusťme na chvíli, že každé z čísel nese určitou kvalitu. Pokud nějaké číslo „nemáme rádi,“ znamená to, že jeho kvalita s námi z nějakého důvodu neladí a nebo si tyto charakteristiky nechceme do života vpustit. Zde je prostor zamyslet se proč. Kde v životě toužíme mít věci jinak než jsou?

O tom, jak k životu přistupujeme, hodně vypovídá i to, jak čísla píšeme. Nejvíce je to vidět u čísel, která by měla mít spojitý tvar, tedy nula a osmička. Kde je začínáte? Opět nejde o finální tečku, je to jen pohled na vaše nastavení teď! Je na vás, zda se u toho zastavíte, nebo se pokusíte věci změnit nebo budete zatvrzele hledat důvody, proč ne.

Nula - symbolizuje naše uvědomění ve světě. Vnímáme celek (prostor papíru) a vytyčujeme v něm vlastní hranice (psaní nuly). Jaký je můj vnitřní prostor? Je vaše nula spojená přesně, necháváte si mezeru a nebo nulu pro jistotu zatočíte ještě dovnitř, aby nic neproniklo? Přeškrtnete ji?

Osmička - kde začínáte osmičku psát? Ze středu a nebo kreslíte malého sněhuláka? Máte ji spojenu a nebo se konce minou? Osmička naznačuje naše „ukotvení“ v životě. V duchovních směrech je cílem žít život na zemi, ale s nadhledem a přesahem do vyšších sfér (duchovna). Pevný střed osmičky spojuje obě tyto částí v našem těle. Často je osmička položena naležato = symbol nekonečna. Z hlediska archetypu začínáme cestu „ze středu,“ inspirujeme se v nebeských prostorech / myšlení v souvislostech / nadhledu, abychom svou moudrost přinesli na zemi / do svého reálného života a poté ji spojili se sebou a mohli započíst další okruh.

Nejen pohádky plné čísel

Už jste se někdy zamýšleli nad tím, proč se univerzálně opakují určitá početní schémata v pohádkách? Jak často pohádky obsahují prohlášení: za sedmero horami, sedmero krkavců, za devatero řekami, tři bratři / tři princezny... Čísla totiž v sobě kromě osobních kvalit nesou také archetypální principy.

1 - symbol počátku, dává jasný směr (tvar šipky)

2 - symbol duality (dvojakost světa / protiklady), napětí = základ kreativity a akce

3 - trojjedinost (tělo/duše/duch, minulost/přítomnost/budoucnost nebo v náboženství Otec, Syn a Duch svatý), je to číslo vnitřní dokonalosti, které symbolizuje 3 základní ctnosti = víra, naděje a láska, které se spojí v jedno

4 - čtverec - symbol hmotného světa (4 živly, 4 roční období, 4 světové strany, 4 temperamenty) a snaha o jeho vyrovnanost (stát pevně na všech 4 „nohách“)

5 - pentagram - máme 5 základních smyslů a k nim 5 živlů (např. v tradiční čínské medicíně jsou to oheň, voda, země, kov, dřevo), povýšení hmotného světa do duchovní sféry prostřednictvím našeho u-vědomění sebe

6 - symbol vyrovnanosti (hexagram či Davidova hvězda) - propojení fyzických a duchovních sfér.

7 - symbol životní cesty - dle ezoterických nauk máme 7 základních energetických center v těle, nazývaných čakry, které během života po 7letých cyklech naplňujeme (po 7 letech se také vymění buňky našeho těla)

8 - symbol nekonečna a změny - neustále se měnící cykly přírody i lidského života, symbol opakujícího se koloběhu smrti a znovuzrození (nemusí se jednat jen o fyzickou smrt, ale v přeneseném slova smyslu i o významné změny v lidském životě)

9 - dovršení životní cesty, symbol univerza (obsahuje všechna předchozí čísla)

A co s nulou? Ta posiluje číslo, ke kterému je přiřazena. Zároveň jsou různé kombinace čísel, které  samy o sobě mají důležitý význam (např. 11, 22, 108 aj.).

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1