Jak přežít léto po koronaviru? S humorem i rodinou

Jak přežít léto po koronaviru? S humorem i rodinou

Koronavirus zásadně zahýbal s našimi letními plány. Cestováním do zahraničí počínaje, přes možnosti si po tom všem v létě vybrat dovolenou, až po finanční ztráty, které způsobí, že třeba nebude za co si prázdninový čas pořádně užít.

Jelikož se prázdniny kvapem blíží a koronavirus v Česku přeci jen ustupuje, začíná být otázka – jak přežít letošní léto? – opravdu hodně aktuální. Důležité je nepropadnout panice ani beznaději. Pražský psychoterapeut Boris Štepanovič věří nejen svým klientům, ale nám všem. Je přesvědčený, že člověk má v sobě spoustu nečekaných sil a zvládne toho hodně.

Česká dovolená? Proč ne?

To, že možná nebudeme moci vyrazit na letní dovolenou do zahraničí, není nic, co bychom nemohli přežít. Naopak naše omezené dovolenkové možnosti je třeba vzít jako výzvu a zkusit vytvořit z omezených možností to nejlepší, co se nám povede. Dovolená nemusí probíhat v hotelu u moře, aby splnila to, co má, tedy aby nám přinesla odpočinek, čas strávený společně a nové zážitky. Bude nutné se domluvit s partnerem na tom, co potřebujeme, a jak si můžeme navzájem vyjít vstříc. Společně pak můžeme hledat malé radosti, ze kterých se život skládá. 

Ztráta práce vždycky bolí

Kdo v době epidemie přišel o práci, prioritou číslo jedna určitě bude sehnat jinou. O dovolené tedy zatím může uvažovat jedině tehdy, když má naspořeno dost peněz do rezervy. A to mnohde nehrozí. Co především může partner, který práci má, udělat pro toho druhého bez práce? „V takové situaci je naším úkolem důvěřovat, že partner situaci zvládne, že na to má. Základem je nenabízet řešení a odpustit si všechny dobré rady,“ říká psycholog Štepanovič. Tak totiž jen zbytečně prohloubíme pocit selhání a neschopnosti. Ztráta práce je vždycky šok a každý si musí projít stadiem odmítnutí, přijetí a aktivního řešení situace ve svém vlastním tempu. Nezbývá nic jiného než partnera realisticky povzbuzovat, vydržet a pokusit se být mu co nejlepší oporou.

Únava z dětí je normální

Děti byly skoro celé druhé pololetí doma, většinou takzvaně „na krku“ maminkám. Na něco takového nejsme naším životním stylem nastavení, takže není divu, když maminky mají svých ratolestí už opravdu plné zuby. Rodičovské vyhoření ale není nic nenormálního. Psycholog doporučuje si nic nevyčítat a vlastní vyčerpání si přiznat. Když jsou negativní emoce pojmenovány, je snazší následně hledat řešení. I kdyby to na začátku vypadalo, že děti zůstanou celé prázdniny doma, určitě to nakonec nějak dobře půjde přežít.

Veselá mysl fakt pomáhá

Důležité je neztratit dobrou náladu, ať už budou prázdninové plány jakkoli osekané. „Přimlouvám se za klasiku: humor, pohyb, přírodu, tvoření. Ze všech vyjmenovaných mi přijde humor jako nejjednodušší, nejlevnější a nejdostupnější recept na zlepšení nálady,“ zdůrazňuje Boris Štepanovič. A úplně nejsnazší je dělat si legraci sami ze sebe, protože tím se nikoho nedotkneme. „Naše zvyky, myšlenky, pocity důležitosti, neomylnosti a vševědoucnosti společně s chybami se často samy nabízejí k tomu, abychom je brali z humornější stránky. Tak se sami sobě zasmějte, uleví se vám,“ dodává psycholog.

Zdroj fotografií v tomto článku. Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1