Husákovy děti: Ani mladí, ani staří. Jak se žije padesátníkům?

Husákovy děti: Ani mladí, ani staří. Jak se žije padesátníkům?

Pokud si pamatujete svět bez počítačů, nosili jste džíny z tuzexu a na uších měli walkmana, patrně jste z generace tzv. Husákových dětí. Do generace, která má v občance rok narození 1968-1983 a bývá označována také jako Generace X. Jak se dnes žije těm, kteří odpoledne trávili venku s klíčem na krku?

Husákovy děti

To, že Husákovy děti jsou silné ročníky, ví každý. Ti později narození ale nejspíš netuší, co tehdy za porodním boomem stálo. V tehdejším Československu byl prezidentem Gustáv Husák, který prosazoval propopulační politiku. Vrchol porodnosti tak nastal v roce 1974, kdy se narodilo cca 200 000 dětí. Mladí byli motivovaní mít děti, ale pravdou je, že v tehdejší době žádné jiné možnosti kromě té zakládat rodinu, vlastně nebyly. O studiu či práci v zahraničí si lidé mohli nechat zdát a stejně tak to často bylo i s výběrem školy a profese. Stát poskytoval novomanželské půjčky, bydlení, jesle a školky a zvyšovaly se přídavky na děti.

Na vrcholu

Dnes je jim mezi čtyřiceti a padesáti lety a jsou na vrcholu svých sil. Užívají si kariéru, které ale dosáhli opravdovou dřinou, protože jsou zvyklí tvrdě pracovat. Husákovy děti jsou ideální zaměstnanci, protože přesčasy považují na normální a brzké vstávání jim nedělá problém. Moc dobře si totiž pamatují, jak jejich rodiče za tvrdého socialismu museli bojovat o to, aby se měli dobře. Díky velkému počtu jsou „Husákovy dětí“ zvyklé na konkurenci, a proto jim nedělá problém prosadit se. Pokud mají dobrou práci, jsou to opravdu loajální zaměstnanci a dříči. Husákovy děti jsou pyšné na své životní zkušenosti, a to, že vyrůstaly v socialismu, mnohdy berou jako svoji devizu. Díky vzpomínkám si dokážou vážit věcí, které později narození berou za naprostou samozřejmost.

Jistota především

Zatímco mladší generace se nebojí riskovat, a to ve vztazích i v práci, Husákovy děti charakterizuje touha po životních jistotách, hlavně vlastním bydlení. Pokud mají dobrou práci, jsou schopni v ní setrvat i několik desetiletí. Existenční a finanční jistota stojí vysoko na jejich žebříčku hodnot a hned za nimi následuje klidný rodinný život. „Mít se dobře“ je to, oč tu běží.

Nejvěrnější generace

Pokud jsou v manželství, jen tak se nerozvádí. Vzorem jsou pro ně jejich rodiče, kteří spolu setrvávali v dobrém i ve zlém. Tzv. generace X, do níž sociologové počítají populaci narozenou v letech 1965 až 1985, se dokonce podle výzkumu, který realizoval Edward Laumann při svém působení na University of Chicago, dopouští méně cizoložství a nevěry než všechny ostatní generace. I když vyznávají trvalé vztahy, jsou první poválečnou generací, která se přestala ženit a vdávat a začala žít tzv. „na hromádce“.

Užívají života

Ačkoliv Husákovy děti sledují moderní technologie, nenechávají se jimi ovládat. Vzhledem k tomu, že polovinu svého života prožili bez moderních technologií, telefon používají často jen k telefonování a internet k vyhledávání informací. Ačkoliv dnešnímu světu vládne angličtina, Husákovy děti lpí na češtině a cizí jazyky často nechávají mladším ročníkům. Rádi čtou a cestují, ovšem all inclusive. Rádi a dobře jí, občas si dopřejí drink a zavzpomínají na divoká devadesátá léta, kdy jim patřil svět. Husákovy děti si zkrátka umí užívat života, protože jsou ve věku, kdy na to díky tvrdé práci mají finance. Uvědomují si totiž, že nic není v životě zadarmo.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Zdroj informací: Thetimes.co.uk/article/generation-x-goes-slack-on-sex-pb3rbs7bwbw; Generace.forbes.cz

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1