Co prozradí poloha při spánku o našem vztahu?

Co prozradí poloha při spánku o našem vztahu?

To, v jaké poloze usínáme a v jaké se probouzíme, nám může mnohé říct nejen o nás samotných, ale i o našem partnerském vztahu. Představíme vám 10 druhů partnerských poloh při spánku včetně toho, co o vztahu vypovídají. Ve které z nich se najdete?

Absence fyzického kontaktu nemusí nutně znamenat problém

Mezi základní řadíme polohu tvářemi k sobě, zády k sobě nebo za sebou. V případě, že se svého partnera v noci nedotýkáme, často to neznamená úbytek náklonnosti nebo odcizení ve vztahu. Dle vztahové psycholožky Corrine Sweet je velmi důležitá především vzdálenost, kterou v noci mezi sebou partneři mají a zda jsou oba se zvolenou polohou spokojeni. Poloha, ve které usínáme, se pak může měnit nejen v průběhu noci, ale i s vývojem vztahu samotného. Celkovou kvalitu spánku rovněž ovlivňuje náš aktuální fyzický stav a psychická pohoda. Pokud se tedy na naši polohu ve spánku s partnerem zaměříme, můžeme tak odhalit i skryté neshody ve vztahu.

1) Lžičky

Partneři leží v této poloze v podstatě za sebou. Jedná se o velmi intimní polohu, která může mít i sexuální podtext. Ten z páru, který objímá, je tzv. ochráncem. Nemusí to však vždy být muž a pár se může dle situace střídat. Nevyrovnanost partnerů nastává ve chvíli, kdy jeden druhého až nepříjemně utlačuje.

2) Lžičky s prostorem mezi sebou

Vyzrálejší verzí lžiček jsou lžičky, při kterých si partneři mezi sebou udržují určitý odstup. Partneři si touto polohou vyjadřují lásku, oddanost, ale rovněž vzájemnou pokoru.

3) Tváří v tvář

Obličeji k sobě spí nejčastěji nové páry, u kterých ještě nevyprchala prvotní zamilovanost. Raději obětují případné nepohodlí, aby si mohli být nablízku. Pokud však tato poloha přetrvává, může poukazovat na emocionální závislost partnerů. Častá je též situace, že páry v této poloze usínají, ale z důvodu pohodlí se v průběhu noci oddělí.

4) Zády k sobě

Tato pozice je typická pro dlouhodobé vztahy, ve kterých však nechybí důvěra, svoboda a náklonnost.

5) Odděleně, ale v jedné posteli

Jedná se o nejčastější polohu, ve které usíná více než čtvrtina párů. Tento pár je vyrovnaný a volí pohodlí před intimitou. Pokud tuto polohu partneři zvolí již od počátku, není známkou nedostatku lásky. Zvýšenou pozornost je však potřeba věnovat situaci, kdy se nám partner v průběhu času oddaluje. Často může též značit chvilkové neshody ve vztahu.

6) Žena na rameni muže

Muž, který nechá ženu spát na svém rameni ji tím naznačuje ochranu a dominanci. Žena naopak dává najevo svou oddanost. V této poloze však usíná pouze velmi malé procento párů.

7) Muž se tiskne k ženě

I muži mají své dny, kdy potřebují podpořit, obejmout a utěšit. Žena tím muži ukazuje, že je tu pro něj. V případě, že muž tuto polohu vyhledává každý večer, může to poukazovat na jeho nevyzrálost.

8) Poloha ,,hvězdice‘‘

Jeden z partnerů na spánek druhého nebere ohled. Je roztažený po celé posteli a polohu volí sebestředně. Značí nevyrovnanou dynamiku vztahu a často též odcizení jednoho z páru.

9) Zvlášť s dotykem

Partneři se při této poloze přímo nijak neobjímají, ale určitou částí těla se stále dotýkají. Vyjadřuje touhu po kontaktu a vzájemné porozumění. Problém nastává v případě, že kontakt vyhledává pouze jeden z partnerů. To se pak většinou odráží i na vztahu samotném, kdy jeden z páru city neopětuje.

10) Spánek v oddělené ložnici

Volba oddělených ložnic může mít mnoho příčin. Důvody mohou být fyzické - spánkový nesoulad, neshodný názor na teplotu v ložnici či chrápání, nebo si partneři chtějí jednoduše dopřát lepší spánek. Spaní v oddělené ložnici je znakem vyspělého vztahu nezávislých partnerů, kterým na sobě záleží.

V případě, že se ráno budíte nevyspalí a mrzutí, je dobré si s partnerem o společném spánku promluvit. Špatný spánek totiž koreluje i s mírou rozvodovosti.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1