Tance a sporty pro ženy, které stojí za to vyzkoušet

Tance a sporty pro ženy, které stojí za to vyzkoušet

Někdo nedá dopustit na posilovací stroje, jiný je zapřisáhlý běžec či cyklista, další vypouští páru na populárních kruhových trénincích. Mezi tím vším jsou i aktivity, které se něčím vymykají. Určené jsou především pro ženy. Spojují krásu, sílu a eleganci, ale i nesmírnou disciplínu a dřinu. Jaké to jsou? Podívejte se do zákulisí sportů a disciplín, které se do moderních center dostaly z baletních studií, akčních filmů a cirkusů.

Pole dance: Vyprávějte příběh

Pole dance je jednoduše tanec na tyči. Nepleťte si s tancem u tyče, ten předvádí ženy se zcela jiným záměrem zpravidla v nočních podnicích. Pole dance je o sebevyjádření, o možnostech zkombinovat nekonečné množství prvků a představit příběh, touhu, emoci performerky nebo jen poskládat choreografii z těžkých prvků. Na prvních lekcích ale samozřejmě nebudete létat kolem tyče v rozštěpu, jen tak zlehka zkusíte pár otoček a postupnými krůčky se propracujete k prvním choreografiím. Do naší země tato disciplína proniká posledních deset let a mnohé poledancerky doufají, že jednoho dne zařadí olympijský výbor tento sport na Olympiádu. Zaslouží si to.

Aerial hoop: Spojení síly, emocí a tance

Akrobacie na závěsném kruhu je pro mnohé celoživotní vášeň a není se čemu divit. Okamžiky, kdy se zavěsíte na kovovou obruč omotanou textilní páskou, jsou neskutečné. Veškeré starosti, bolístky, chmurné myšlenky, všechno zlé zmizí a jste jen vy, kruh a nekonečný pocit harmonie a štěstí. Aerial hoop je v mnohém podobný jako pole dance. Je o spojení síly, pružnosti, tance, umění, příběhu, jež chcete tancem odvyprávět, ale i o bolesti, otlačeninách a mnohdy překonání počátečních strachů v hlavě. Za pár týdnů si ale zvyknete na to viset hlavou, procítíte a protáhnete každý sval na těle a úžasně si zlepšíte koordinaci pohybů.

Port de bras: Harmonie a ženskost

Harmonická sestava, v mnohém připomínající jógu v kombinaci s baletem. To je Port de bras. Jemné cvičení, které pomáhá s flexibilitou, rychlostí a díky svižnějšímu tempu se při něm i pěkně zapotíte.

Nejde však o nějaké bezduché hopsání na dynamickou muziku, naopak netradiční hudba ve stylu chill out a etno dotváří příjemnou atmosféru lekce. Zatímco pole dance a aerial hoop je psychicky a fyzicky náročnější, zde si odpočinete, uvolníte mysl a propojíte se se svou ženskou stránkou. Port de bras zvládne každá žena, žádná speciální průprava není potřeba.

Fitness Barre: Na chvíli baletkou

Další typ cvičení, který přináší prvky baletu, jógy, pilates a kardio, je právě Fitness barre. Říká se, že pro dosažení krásně vytvarované postavy je ideální. Díky baletním prvkům zlepšíte celkové držení těla, zvýšíte pružnost svalů i vytrvalost. Nečekejte ale žádnou odpočívárnu. Fitness Barre je pořádná dřina, kde u baletní tyče procvičíte celé tělo. Posilování vychází z baletních prvků, které jsou staletími vyzkoušeny jako vysoce efektivní při tvarování postavy, zejména dlouhých a štíhlých svalů.

Piloxing: Výbuchy energie

Piloxing je taková kombinace pilates a boxu, která proniká do tělocvičen a kardio center. Zatímco u Port de bras krásně zharmonizujete tělo i mysl, u piloxingu se prostě vybijete. Někdy jsou chvíle, kdy máme harmonie a jemnosti až po krk a potřebujeme se vypotit, vybít veškeré napětí a stres a na konci cítit tu neskonalou úlevu a pocit štěstí. A protože je piloxing zaměřený převážně na ženy, stále si zachovává ladnost a přirozené pohyby.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1