Sjezdovky nebo běžky? Pomůžeme vám vybrat

Sjezdovky nebo běžky? Pomůžeme vám vybrat

Zima je v plném proudu a vy jste se ještě nerozhodli, jestli pořídit běžky nebo sjezdovky? Oba sporty mají svá pro a proti. A každému vyhovuje něco jiného. Přečtěte si náš článek a budete mít jednodušší rozhodování.

Jak to všechno vzniklo?

Na začátku stály sněžnice. Ty pomáhaly v pohybu nejen ve sněhu, ale i v bažinách a mokřadech. Časem se protáhly a zúžily, až z nich vznikly lyže. Jejich základem byly pouze 2 dřevěné desky, které sloužily především k dopravě. Později dostaly vázání, které ale nedrželo patu. Až když se k nim uchytila i pata, vzniklo lyžování, jak ho známe dnes.

Co se pro koho hodí

Jestli rádi svištíte velkou rychlostí a adrenalin je vaše druhé jméno, pak se pro vás hodí sjezdové lyže. Při nich si užijete spoustu vzrušení z pohybu a rychlé jízdy. Na sjezdovkách dosáhnete i 70 kilometrů za hodinu. Naopak pokud máte rádi pohodu a klid, investujte do běžek. Hodí se pro lidi, kteří se nebojí dát si pořádně do těla, ale vše kolem sebe si rádi vychutnají.

Běžky versus lyže

Při jízdě na běžkách si můžete užít krásných výhledů, podívat se na zajímavá místa a jste pánem svého času. Takto sportovat můžete i kolektivně. Cestou si zvládnete vykládat a probrat vše důležité. Hravě vyvenčíte svého psa a ještě ho při tom unavíte. Pokud jste dobrodružné povahy, můžete využít původní vlastnosti běžek a přepravit se z bodu A do bodu B bez ohledu na dopravu. A v neposlední řadě pohyb na běžkách skvěle formuje postavu. Výhodou je bezesporu i to, že neplatíte za vyběhnutí a nepotřebujete lyžařský vlek.

Na lyžích zažijete více adrenalinu. Musíte kličkovat mezi ostatními lyžaři, ale můžete dosáhnout takové rychlosti, o jaké se běžkařům ani nezdá. Při jízdě ze svahu se dobře přemýšlí, protože vás nikdo neruší. Můžete si tak promyslet témata, na která celý týden nebyl čas. Lyže jsou sice dražší zábava, ale zase víte, že vám ten svah někdo upraví. Často je lyžařská sezóna delší než ta běžkařská, protože střediska zasněžují, i když už taje.

Ať už si vyberete cokoli, nejdůležitější je si to pořádně užít.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1