S rytmem v uších. Vybavte se dobrými sluchátky na sport

S rytmem v uších. Vybavte se dobrými sluchátky na sport

Mnoho sportovců si svůj sportovní výkon nedovede představit bez „dopingu“ v podobě hudby. Zejména běžce rytmus písniček žene kupředu a motivuje k lepším a lepším výkonům. Vybrat si ale ta správná sluchátka, která odolají vodě a potu, není jen tak. Na co se při nákupu zaměřit?

Pokud se řadíte mezi sportovce, kteří z domu vybíhají zdolávat kilometry se sluchátky, měli byste v první řadě myslet na bezpečnost. Zejména v případě, že běháte po silnici nebo na jiných frekventovaných místech, kde by mohlo hrozit zranění. Nenechte proto hrát hudbu „na plné pecky“ a dbejte na to, abyste při poslechu hudby byli schopní vnímat i okolní svět. Při výběru sluchátek byste pak měli zohlednit následující parametry.

Pecky, špunty nebo klasika?

Většina sportovců preferuje minimalismus a sluchátka, která je nebudou nijak omezovat při pohybu. Klasická sluchátka přes hlavu (s tzv. mostem) vypadají stylově, jsou k dostání v trendy barevném provedení a mají perfektní zvuk. Přesto je třeba počítat s tím, že jsou poměrně těžká. „Největší výhoda špuntů a pecek spočívá v tom, že jsou oproti velkým sluchátkům daleko lehčí, a pokud správně sedí v uchu, při sportu nás prakticky neomezují. Zvláště při delších sportovních aktivitách oceníme i to, že s nimi není takové horko. A když přijde na zvuk, mohou dnes špunty dosahovat kvality velkých sluchátek přes hlavu,“ říká Jiří Dobšík, specialista značky sluchátek Intezze.

100% pohodlí

Pokud jde o sport, pohodlí by mělo být prioritou. A to jak při výběru kvalitních bot, dobře padnoucího oblečení, tak i dalšího vybavení. Jen těžko si sport užijete, když budete muset každých pět minut upravovat pozici sluchátek na hlavě nebo do ucha vracet vypadnutou pecku. Ať už sáhnete po jakémkoli typu sluchátek, je třeba se ujistit, že vám padnou perfektně.

Stabilitu vám zajistí u sluchátek například háčky za uši nebo jiná velikost nástavců špuntů. Dalším kritériem, který zajistí pohodlí při běhu, je, zdali jsou sluchátka s drátem či bez něj.

„S tím, jak se bezdrátová řešení v posledních letech posunula dopředu i co do kvality přenosu signálu, stala se prakticky jasnou volbou pro všechny, kteří si chtějí sport opravdu užít. Drát má v tomto případě zásadní nevýhody v tom, že při sportu nepříjemně překáží. Trhání a škubání za něj pak může mít vliv na samotnou reprodukci,“ popisuje Jiří Dobšík.

Pozor na vodu a pot

Je zcela přirozené (a zdravé) se při sportu pořádně zapotit. Pot je však kvůli svému složení agresivní a může mít vliv na životnost daných sluchátek. Stejně tak jako déšť. Ideální je tak koukat po sluchátkách, která nabízejí vysoký stupeň odolnosti vůči těmto dvěma faktorům.

S takovými sluchátky vašim výkonům už nebude nic bránit a vy si běh užijete na maximum!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1