Šípkový olej na vrásky i strie

Šípkový olej na vrásky i strie

Šípkový olej je oblíbeným kosmetickým prostředkem. Proč je dobré ho mít doma? Jak působí a co od něho můžete očekávat? Je toho hodně, ale je potřeba mít opravdu kvalitní. Poradí si třeba se striemi a působí jako výborný prostředek proti vráskám.

Není šípek jako šípek

Existuje více druhů šípkových růží. Šípkový olej se lisuje z plodů dvou konkrétních odrůd růže šípkové (Rosa canina), které se také říká růže psí, rostoucí v Evropě, a růže vinné (Rosa rubiginosa), jejímž domovem je Chile. V našich končinách spíše seženete ten, který je lisovaný z růže šípkové. Oba druhy šípků mají lehce rozdílné složení. Olej z šípků růže vinné obsahuje mnoho polynasycených mastných kyselin, vitamín A, C, D, K, omega 3, 6 a 9. Dále mastné kyseliny olejovou a palmitolejovou, linolovou, gama-linolenovou a alfa-linolenovou.

Jeho profil uzavírají nasycené mastné kyseliny stearovou a palmitovou, třísloviny, skvaleny, retinol, kyselinu erukovou. Olej z plodů růže šípkové obsahuje mastné kyseliny kyselinu linolovou, kyselinu alfa-linolenovou, kyselinu olejovou, palmitovou, stearovou, retinol, vitamíny A, E a K, skvaleny. Omega 6, Omega 9 mastné kyseliny, jejich poměr je větší než u oleje z šípků růže vinné. Oba oleje jsou velmi vhodné pro ošetření pokožky, velmi dobře se vsakují, nezanechávají mastný pocit.

Jak vybrat šípkový olej?

Cena šípkového oleje, obzvlášť pokud pochází z divoké přírody, může být pro některé celkem vysoká. Velmi záleží na kvalitě a původu. Samozřejmě, že menší rodinné manufaktury jej mohou prodávat za vyšší cenu než velké kosmetické koncerny. Barva je různě oranžová, může být opravdu sytá, až do červena. Růžové oleje nemají hutnou konzistenci a dobře se ředí s dalšími rostlinnými oleji. Vždy byste měli vybrat ten, který je lisovaný za studena (extra panenský), určitě by neměl být dezodorizovaný nebo nějak dobarvovaný.

Šípkový olej v kosmetice

Oba druhy šípkového oleje se používají v kosmetice a aromaterapii. Jsou nedílnou součástí anti-agingové kosmetiky. Je vhodný na obličej i dekolt nebo do masážních směsí. Esenciální mastné kyseliny v nich obsažené napomáhají posílit buněčné membrány. Působí jako ochrana pleti před působením volných radikálů a je schopný dobře pronikat vrstvami pokožky.

Vitamín C, obsažený v šípkovém oleji funguje jako prekurzor tvorby kožního kolagenu a působí jako anti-agingový činitel, snižuje viditelnost vrásek. Šípkový olej, ať už z růže šípkové nebo růže vinné je vhodný hlavně pro suchou, zralou pokožku, ale také při různých kožních onemocněních. Ocení jej lidé, trpící ekzémy a lupénkou. Velmi dobře se využívá pro eliminaci viditelnosti jizev a strií. Po operacích, akné, planých neštovicích a pro sjednocení pokožky v rámci projevů nesrovnalosti pleťové pigmentace.

Šípkový olej je vhodný do domácích olejových sér, na oční okolí, do masek na vlasy, které jsou suché nebo lámavé. Pomáhá také zpevnit nehty. Může nahradit noční i denní krémy. Jeho výhodou je, že se velmi dobře vsakuje a nezanechává přílišný mastný pocit. Jeho anti-agingové účinky můžete podpořit třeba esenciálním olejem z geránia, růžového dřeva nebo kadidla. Nanáší se na vyčištěnou a tonizovanou pokožku jako poslední krok každodenní péče.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1