Léto se blíží. Pozor na fototoxicitu esenciálních olejů!

Léto se blíží. Pozor na fototoxicitu esenciálních olejů!

Používání esenciálních olejů nemusí být vždy pouze příjemnou záležitostí. Je několik faktorů, které by měl mít na paměti každý, kdo s nimi pracuje. Jedním z nich je fototoxicita, respektive citlivost na přímé sluneční záření. Jak se projevuje?

Co je fototoxicita?

Fototoxicita nebo také fotosenzibilizace je reakce kůže na sluneční světlo (UV záření) po absorpci nebo aplikaci určitých chemických nebo rostlinných látek zvaných „fotosenzibilizátory“. Když je pokožka vystavena slunečním paprskům nebo jiným zdrojům UV paprsků (např. solária), tyto látky s nimi reagují a na místech aplikace i zředěných esenciálních olejů se vytvoří nevzhledné pigmentové skvrny. Proto je potřeba vědět, kterým olejům se vyhnout, hlavně v létě.

Fototoxicita a bezpečnost

Fototoxické esenciální oleje mají tuto vlastnost díky tomu, že obsahují ve svém složení furokumariny nebo pyrokumariny. Fototoxické esenciální oleje pochází hlavně z čeledi miříkovitých (ty, které se destilují ze semen např. mrkev sladká, kmín a další) a routovitých (citrusy). Nefototoxické jsou téměř všechny citrusové esenciální oleje, získané parovodní destilací. Ty, lisované za studena z kůry, vykazují bezpečnostní riziko při vystavení pokožky přímému slunci nebo záření v soláriu.

Doporučená doba, po kterou není vhodné vystavovat pokožku ošetřenou fototoxickými esenciálními oleji se různí, nejkratší je 8 hodin, dále pak 12 a 16 hodin, u některých může být až jeden den. Proto se doporučuje používat esenciální oleje s fototoxickým potenciálem pro ošetření pokožky ve večerních hodinách, nebo když víte, že se nechystáte ven. Riziko fototoxické reakce snižuje pokrytí kůže oblečením a nemusíte se jí bát v chladnějších ročních obdobích. Pokud si mícháte vlastní kosmetiku, dávejte pozor na fototoxicitu letních parfémů.

Fototoxická reakce se projevuje vyrážkami, zarudnutím, svěděním a pálením, hnědými nebo světlými skvrnami, které jsou velmi obtížně odstranitelné, puchýři anebo nevratnou depigmentací pokožky. Některé fototoxické éterické oleje mohou dokonce způsobit mutace v pokožce vedoucí k rakovině kůže. Při absenci UV paprsků však mohou naopak mít na vaše kožní buňky prospěšné účinky. Kromě fototoxické reakce se může ve spojení s esenciálními objevit také fotoalergie, ale případy jsou poměrně vzácné.

Které esenciální oleje nejsou fototoxické?

Do pleťových výrobků můžete bez obav používat esenciální oleje, které jsou získané parovodní destilací z mandarinky, citrónu, limety, yuzu, sladkého pomeranče, bergamotu bez begraptenu, neroli, petitgrainu. Je ale potřeba si dobře ověřit u výrobce nebo prodejce, že se opravdu jedná o esenciální olej získaný parovodní destilací. Pokud nakupujete na e-shopech, měla by tato informace být součástí popisku esenciálního oleje.

Pozor byste si měli dát také na rostlinné oleje, z kterých vyrábíte svoji domácí kosmetiku. Také ty mohou být fototoxické. Zářným příkladem je například třezalkový olej. Bezpečné, co se týče fototoxicity jsou také hydroláty, které můžete používat naprosto bez obav. Poskytnou pleti dobrou tonizaci a můžete jimi také ošetřit unavené vlasy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1