Krása pod lupou: Péče o pleť v létě

Krása pod lupou: Péče o pleť v létě

Péči, kterou věnujete své pleti v létě, by měla být trochu jiná, než po zbytku roku. Jak jistě tušíte, hlavním důvodem je horko, pot a zvýšená produkce mazu. V létě je pleť mnohem náchylnější na vznik vyrážek, různých pupínků a akné, proto je potřeba věnovat zejména obličeji a dekoltu zvláštní pozornost.

Nejde o nic složitého, stačí si uvědomit pár základních věcí. V létě se snáz potíme, více se práší, proto by měla být naším cílem snaha dbát na hydrataci pleti a čistotu. Jak na to?

Ranní čisticí rituál

Ráno si pořádně opláchněte obličej studenou vodou, aby se zbavil mazu, který se vytvořil přirozeně přes noc. Poté vezměte přípravek na čištění pleti. Vyvarujte se ale těch s alkoholem, protože ten vysušuje pokožku. Naopak je třeba jít hydrataci pleti naproti.

Denní krém používejte lehounký

Než na obličej vmasírujete jemný krém, opět si opláchněte obličej vodou. Krém protentokrát volte lehký a hydratující, který se snadno vstřebá a vytvoří na pleti jen lehounký film. Těžké a hutné krémy odsuňte stranou a šetřete si je na zimu.

Čas lehkých make-upů a BB krémů

Teplé počasí těžkým make-upům nepřeje. Existují samozřejmě ženy, které ani v tom největším vedru nepustí kapku potu, ale většina se zkrátka více či méně zpotí. Zejména v rozpálených městech stačí jenom dojít na zastávku nebo do obchodu. Než chodit s rozteklým make-upem, je lepší „jít s kůží na trh“ a nemít žádný. Právě léto je naopak ideální doba na vyzkoušení nových lehkých verzí make-upů od značek, které jste během roku odkládali, protože neměly dostatečné krytí. Výborné a oblíbené jsou také BB krémy. Pleť sjednotí, jsou lehké a navíc obsahují i ochranný faktor SPF.

Opalovací krémy? Ano, ale ne pořád

To, že nadměrné vystavování sluníčku vysušuje kůži a podporuje vznik vrásek, je pravda. Sluneční záření je ale také z 90 % zdrojem vitaminu D, a to v létě přibližně mezi 10. a 14. hodinou. Pokud tedy v tuto dobu vybíháte z práce nebo z domu jen si vyřídit nějakou drobnost, určitě to těch 15 minut vydržíte bez opalovacího krému. Ve zbytku dne ale dermatologové doporučují chránit svojí kůži. Výše SPF by měla odpovídat vašemu fototypu. Nedejte se ale zlákat vysokým číslem na obale. Například SPF 50 znamená, že blokuje 98 % slunečního záření, SPF 30 jen 97 % a SPF 20 95 %. Rozdíly nejsou tak dramatické, abyste v českých podmínkách museli sahat hned po „padesátce“.

Využijte pleťové masky

Nyní je ta správná doba vyzkoušet všechny pleťové masky a vzorečky, které jste dostali. Proč? Většinou bývají hydratující a hluboce čistící, a to je přesně to, co vaše pleť nyní potřebuje. Dvakrát týdně si dopřát masku je tedy naprosto ideální. Máte tak alespoň možnost zjistit, která značka a jaký způsob nanášení masky vám nejlépe vyhovuje.

Se sprchovými gely to nepřehánějte

Nejen obličej, ale i pokožka po celém těle trpí pod náporem úmorných veder. Mnozí tak do sprchy vběhnou i vícekrát denně, aby se trochu zchladili a v rychlosti smyli pot. Studená voda je na pleť a pokožku výborná. Není ovšem potřeba, abyste při každé návštěvě sprchy používali mýdlo nebo sprchový gel, protože vysušují pokožku. Bohatě stačí použít je na celé tělo obden a denně omýt gelem jen intimní partie a nohy. Sprchový gel navíc vybírejte obohacený o olejové složky.

Hydratujte i zevnitř

Že je v létě potřeba pít více, není žádná novinka. Paradoxem je, že mnozí pijí naopak méně. Proč? V létě si více užíváme, více se bavíme a pitný režim může jít trochu stranou. Také alkoholické drinky, kterých si dopřáváme více, než ve zbytku roku, situaci nepřidávají. Myslete na to, že dostatečný pitný režim je stěžejní pro zdraví celého organismu a vzhled pokožky. K doplnění pomohou i vhodné potraviny bohaté na vodu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1