Krása pod lupou: Certifikáty BIO kosmetiky

Krása pod lupou: Certifikáty BIO kosmetiky

V posledních letech jsme všichni zaznamenali nárůst počtu certifikátů na pěstících výrobcích kosmetického průmyslu. Certifikace produktu však znamená více, než jen na něj nalepit nějaký štítek. Kosmetická značka nemůže certifikát jen získat, ale musí si ho také udržet plněním mnohdy poměrně náročných kritérií certifikační organizace.

Přírodní kosmetika a certifikace

Výrobce může certifikovat kosmetické výrobky péče o pleť, make-up, vlasové produkty, parfémy a další produkty, které splní požadavky certifikačního orgánu a jeho standardy. Je pravdou, že certifikace je poměrně finančně náročná a před tím, než ji získáte, musíte vynaložit hodně snahy a investic do samotné výroby. Nároky jednotlivých certifikačních orgánů se liší, ale co v nich určitě najdete je zvířecí welfare (tj. ochrana pohody zvířat), nutnost procentuálního zastoupení přírodních složek v produktu, zákaz používání některých hnojiv a pesticidů při pěstování rostlinných materiálů.

Dalšími položkami stanov mohou být potisky obalů, postupy jejich výroby, to, že musí být dobře biologicky rozložitelné nebo recyklovatelné, závazek k ekologicky šetrné výrobě, zákaz používání některých látek, běžných v kosmetice. Pokud chce výrobce certifikát bio kosmetiky, musí řešit také to, jestli je dobře biologicky odbouratelný i její obsah a nemá špatný dopad na vodní organismy. Výrobce musí vést obsáhlou dokumentaci výroby, získávání surovin a podrobovat se zpětným kontrolám certifikačním orgánem, které zpravidla probíhají jednou do roka.

V případě zjištění nedostatků může být používání certifikátu bio kosmetiky výrobci pozastaveno nebo úplně odebráno. Pokud chce výrobce plánovat inovace výroby nebo obsahu výrobků, musí to nahlásit certifikačnímu orgánu a do doby, než bude změna dokonána a provedena kontrola, mu je pozastavena možnost používání certifikátu. Platba za certifikát se obnovuje každoročně spolu s prováděnou kontrolou. Je-li výrobci odebrán certifikát, nemusí to být navždy.

Certifikační společnosti mají nastavená pravidla tak, že po určité době o něj může výrobce zase požádat, ale nemusí mu být znovu udělen. Zneužívání certifikátu lze trestat soudně. A to i pokud jej výrobce po dobu inovací, kdy je mu certifikace pozastavena, zapomene odebrat z reklamních letáků nebo webu. Takže jako certifikovaný výrobce musíte myslet opravdu na hodně věcí a máte kromě práv i nepřeberné množství povinností.

Vegan certifikáty

Velkým hitem jsou Cruelty free a Vegan certifikáty. Myšlenka je sice pěkná, ale nezaručují, že jsou všechny ingredience přírodního původu. Produkty mohou obsahovat syntetické vůně, barviva, PEGy a další složky, které jsou zakázané v bio certifikované kosmetice. Nikdo u nich neřeší možné stopy GMO (tj. geneticky modifikovaný organismus), postupy výroby, obalové techniky a další věci, které jsou běžné ve standardech bio certifikací.

Samozřejmě, že i produkt s vegan kosmetickou certifikací může být přírodní a non toxic. Ale pod tyto certifikáty se toho prostě a jednoduše skryje víc než pod bio certifikace. A hlavně je potřeba podotknout, že již pár let máme v evropské legislativě zakotvený zákaz testování kosmetických produktů na zvířatech. Jediné, co může toho, kdo kupuje výrobky s vegan certifikací těšit je to, že neobsahují živočišné složky.

Bio certifikáty

Bio certifikát kosmetiky zaručuje, že certifikované kosmetické výrobky jsou přírodní produkty, které respektují životní prostředí, dobré životní podmínky zvířat, jsou vyráběné bez použití syntetických chemikálií, které mají nepříznivý dopad na lidské zdraví nebo dokonce GMO. Bohužel vám ale nezaručí, že nekupujete sesterskou značku výrobce, který jinak prodává konvenční kosmetiku.

Velké firmy, které mají dostatečné finance, si totiž mohou tyto certifikáty dovolit snáze než malá lokální manufaktura. Takže pokud nechcete podporovat tyto koncerny, musíte si dávat opravdu velký pozor na to, co kupujete a nedívat se jen na certifikát. Produkty mohou obsahovat eticky získaný lanolin nebo včelí vosk. Pokud se jedná o dekorativní kosmetiku, je barvená přírodními pigmenty. Konzervanty jsou omezeny na jmenný seznam, uvedený ve stanovách.

Typickými bio certifikáty, kterými se můžete při nákupu kosmetiky řídit je třeba Cosmebio, Cosmos, ICADA (ten navíc zaručuje, že kupujete kosmetiku od malého výrobce a ne kosmetického koncernu), BDIH, u francouzské kosmetiky to může být lokální AB certifikát (Agriculture Biologique), italský bio certifikát je třeba Bio Eco Cosmesi. Naším lokálním certifikátem je CPK Bio.

Biodynamický certifikát

Biodynamický certifikát je pouze jeden na celém světě, a to Demeter. Kromě kosmetiky se jím certifikují také potravinářské produkty (typicky víno). Má celkem tři úrovně. Zájemce o tuto certifikaci musí splnit daleko přísnější podmínky než ten, který má zájem pouze o bio certifikát. Biodynamické pěstování rostlin je daleko náročnější, co se týče úprav půdy a celkové starosti o rostlinný materiál. Mezi typické standardy patří třeba používání vlastních biodynamických hnojiv, pěstování rostlin podle lunárních cyklů, minimální povolení čistě přírodních pesticidů.

V stanovách najdete také zákaz používání běžných antibiotik k léčbě rostlin a co největší lokální samostatnost v jejich pěstování i výrobě kosmetických produktů. Stejně jako kosmetické produkty, které mají bio certifikát, mohou i ty biodynamické obsahovat lanolin či včelí vosk nebo med. Tyto složky jsou ale také certifikované a je důsledně dodržováno to, aby při jejich získávání netrpěla zvířata. Nesmí být bělené a obsahovat nepovolené chemikálie.

Je certifikovaná kosmetika lepší?

V konečném důsledku je jen na vás jako spotřebiteli, zda dáte přednost čistě přírodní kosmetice z malé manufaktury či farmy nebo certifikovanému produktu od velké společnosti. To, že má kosmetika nějakou certifikace, neznamená, že bude plně vyhovovat potřebám vaší pleti. I micerální voda s bio certifikací může zhoršit maštění pleti a certifikovaný krém nemusí zabrat na akné. Olivový olej nebo slunečnicový od malého pěstitele může mít daleko lepší kvalitativní vlastnosti než ten, který si koupíte s certifikací. Pokud máte znalosti, co se týče kvality surovin a mícháte si kosmetiku doma, záleží opravdu jen na tom, jakou cestu si sami pro sebe zvolíte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1