Zaručené tipy, jak se spolehlivě zbavit octomilek v kuchyni

Zaručené tipy, jak se spolehlivě zbavit octomilek v kuchyni

8 min. čtení Lucie Jankovská
Malé, nenápadné mušky s jasně červenýma očima. Ve Vaší kuchyni nebo spíži se objeví jakoby z ničeho nic, rychle se zabydlí a následně se jich jen těžko zbavuje. Ano, řeč je o octomilkách. Málokdo se s tímto otravným hmyzem zatím nesetkal anebo o něm alespoň neslyšel.

Zásadním problémem je, že se octomilky velmi rychle rozmnožují. Samičky jsou schopné během chvíle naklást až stovky vajíček. Z vajíček se do 30 hodin vylíhnou larvy a zhruba po týdnu se z larev stanou mušky, které jsou schopné se rozmnožovat. Dospělá muška žije až 9 týdnů. Pokud nezasáhnete, zmíněný cyklus začíná v podstatě odznovu a octomilek bude čím dál tím víc. Naštěstí existuje hned několik způsobů jak se octomilek nadobro zbavit. 

Kde se octomilky berou?

Octomilky mají rády teplo, a proto na ně nejčastěji narazíte během letních měsíců a ze začátku podzimu. Tento hmyz lidem sice nijak neubližuje, ale svou přítomností v domácnosti život lidí značně znepříjemňuje. Octomilky totiž přenáší plísně na potraviny, které se poté rychleji kazí. A v neposlední řadě přece nikdo nestojí o hejna mušek, která se mu během večeře prohání kolem obličeje. Jak se ale vlastně octomilky do Vaší domácnosti dostanou? Možnosti jsou dvě - většinou si je přinesete rovnou z obchodu na čerstvém ovoci a zelenině anebo k Vám domů jednoduše vletí oknem.

Octomilky si nejraději pochutnávají na přezrálém až nahnilém ovoci a zelenině, ale nepohrdnou ani octem nebo kvašenými nápoji jako je pivo, víno a tvrdý alkohol. Nejčastěji se zabydlují v blízkosti odpadkových košů nebo odtoku dřezu, kde se zachytávají zbytky jídla. Samozřejmě je ale můžete zahlédnout i na mnoha dalších místech. 

Šíření octomilek lze snadno předejít

Octomilkám nevyhovuje čisté prostředí, a tak jim jejich příchod do domácnosti značně znepříjemníte důkladným úklidem. Nejprve se zbavte všech přezrálých a shnilých potravin. Nikoliv tím, že je vyhodíte do odpadkového koše v kuchyni, ale tím, že je z domácnosti odnesete do popelnice venku. Následně je třeba celou kuchyň pořádně umýt a vyčistit. Pokud máte úklid za sebou, je třeba dodržovat následující:

  • Ovoce i zeleninu skladujte v lednici.
  • Po příchodu z obchodu všechno ovoce a zeleninu pečlivě umyjte, abyste ze slupek odstranili případná vajíčka octomilek. Předejdete tak pozdější katastrofě. 
  • Pravidelně vynášejte odpadkový koš, který je pro octomilky ideálním prostředím k přebývání a následnému množení se. 
  • Pokud se Vám podaří cokoliv rozlít, zejména pak nějaký sladký nápoj, okamžitě loužičku setřete. 
  • Snažte se nepřelévat květiny v květináčích, mokrá půda představuje pro vajíčka octomilek ideální prostředí k líhnutí. 

Jak se octomilek zbavit?

Nepanikařte, pokud se přece jen octomilky ve Vaší kuchyni objevily. Někdy se jim zkrátka i přes veškerou snahu nepodaří vyhnout. Následující tipy a rady by Vám v takovém případě mohly pomoct:

1. Pořiďte si na octomilky masožravku

Masožravá rostlina Vám pomůže zbavit se jakéhokoliv drobného hmyzu a výjimkou nejsou ani octomilky. Jedná se o fascinující rostlinu, která bude užitečná a zároveň u Vás doma nadělá spoustu parády. 

2. Pomůže i obyčejný sprej proti hmyzu

Účinné bývají spreje proti komárům a mouchám, které seženete v běžných obchodech. Jejich používání se ale v kuchyni a místnostech, kde je skladováno jídlo, nedoporučuje. V této oblasti využívejte spíše spreje s vysokým obsahem alkoholu. Jednou z možností je nalít si do rozprašovače obyčejnou Alpu. Nezapomeňte na to, že sprej proti hmyzu si sice hravě poradí s muškami, ale proti larvám toho moc nezmůže.

3. Pravidelně ve své domácnosti větrejte

Octomilky nemají rády chlad a tedy i průvan, proto je můžete pravidelným větráním ze své domácnosti úspěšně vyhnat. Otevřeným oknem odejdou z místnosti i pachy, které octomilky původně přilákaly, a tudíž mušky s velkou pravděpodobností ztratí o pobyt u Vás zájem. 

4. Zkuste mušky vysát 

Pokud se Vám poštěstí a uvidíte hejno octomilek, které si s radostí pochutnává na přezrálém jablku, vezměte vysavač a zkuste co nejvíce mušek vysát. Rozhodně se tímto způsobem nezbavíte celé octomilčí armády, ale alespoň ji částečně oslabíte.

5. Vytvořte past na mušky

Návodů na pasti, které lze vytvořit svépomocí, existuje spoustu. Zkusit můžete například past s jablečným octem. Do sklenice nalijte trochu jablečného octa, který octomilky přiláká. Následně nádobu překryjte potravinářskou fólií. Pomocí gumičky fólii na sklenici upevněte. Nakonec do fólie udělejte několik drobných dírek, které octomilkám umožní se do sklenice dostat. Cestu nazpátek už ale octomilky najdou stěží. Čím více pastí uděláte tím rychleji se nežádaných hostů v podobě mušek zbavíte.

Zdroj: ceskazahradka.czgoodhousekeeping.comapartmenttherapy.com

Foto: Shutterstock

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1