Zapojte děti do vánočních příprav

Zapojte děti do vánočních příprav

Advent neboli návrat světla do našich životů je za dveřmi. Vyvrcholením jsou Vánoce. Poslední léta se tento velký svátek změnil na oslavu konzumu a dokonalý způsob, jak se doma pohádat a vyčerpaně padnout. Jak navrátit do tohoto období radost? Zapojte děti!

Nalaďte se

Pro děti jsou Vánoce kouzelné. Tma, která padá již před čtvrtou odpoledne je prozářena světly ozdob, domovy voní pečením cukroví a více než kdy jindy hoří svíčky. Čas na odevzdání starého vrcholí. Dětská fantazie jede na plné obrátky.

Vánoce nejsou o tom mít vše vyleštěno, ale o spojení se s rodinou, svým rodem a tradicemi. Tím, že opustíte myšlenku na dokonalost navenek, dostanete šanci prožít si Vánoce dokonale uvnitř sebe, se svými blízkými. Zde není „špatně“. Každý to má svým způsobem. Hledejte svůj.

Udělejte si vlastní rodinné tradice

Vzpomeňte si, jak bylo zakázáno se dotknout cukroví, dokud nenastal den D. Jak to všude vonělo a vy jste si nemohli sáhnout. Vzpomeňte, jak jste se cítili, když vás maminka schvácená snahou o dokonalost (inspirovanou naaranžovanou fotografií v časopise) odháněla. To pohodou nezavání, a přesto v tomto vzorci často pokračujeme.

Cukroví nejvíc chutná před Vánoci

I malé děti milují být součástí tvoření cukroví. Ukažte jim svůj způsob, ale nechte jim prostor objevovat ten jejich. Tvary budou asi divoké a nepořádku ještě víc. Nestíháte? A je nutné péct tolik druhů nebo si spíš užít přípravu těch několika? Hotové výrobky neukrývejte. Malý kousek Vánoc naladí a neuškodí. A uzobávat je krásně stmelující.

Co pro vás znamená úklid?

Úklid je potřeba, ovšem jeho míra je diskutabilní. Tím, že děti vidí a dotýkají se příprav, samy s pomocí dorazí. Že úklid bude trvat déle je pravda a ne vždy chtějí pomoci s tím, co chcete v danou chvíli vy. Když je však odeženete teď, vezmou si jako vzorec do budoucna, že vše zvládnete vy sama. Nevyhrožujte. Zkuste jim vysvětlit svůj postoj. Je v pořádku, že uklizená místnost se vám líbí. A nebo ne? Malým trikem může být úklid a zároveň výzdoba.

Zdobení jako proces

Většinou se stromeček uskladní na balkóně a na Štědrý den hekticky zdobí. Co ho do obýváku umístit dřív? O týden, o dva. Zdobit můžete postupně, každý den trochu. Třeba ozdobičkami vlastní výroby. Získáte společně strávené momenty během dlouhých temných odpolední, kdy se od dětí dozvíte tolik nového.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1