Zahrada po celý rok: Květen

Zahrada po celý rok: Květen

Jeden z nejkrásnějších měsíců na zahradě. To je květen. Všechno se probírá k životu, pučí, kvete a zima v průběhu tohoto měsíce nenávratně mizí v propadlišti dějin. Zahrada nás neodbytně volá a tak dost možná nebudete vědět, kam dřív skočit. Za tu radost z vysévání, sázení a první sklizně to rozhodně stojí!

Nebezpečí ledových mužů

Pankrác (12. 5.), Servác (13. 5.) a Bonifác (14. 5.), právem obávaní květnoví muži. Jedna z pranostik například říká: „Pankráce, Serváce a Bonifáce bojí se všechny zahradnice.“ A aby taky ne! Na zahradách už bývá leccos v plném květu, a tak nám mohou výkyvy teplot, které v tuto dobu ještě často v ranních hodinách klesají pod nulu, naše pěstitelské nadšení znepříjemnit a část budoucí úrody nadobro zničit. Chladné počasí bývá navíc často doprovázeno i poměrně chladnými a vydatnými dešťovými srážkami. Pro naše předky představovala tato část května opravdu velkou hrozbu, ale i když se klima postupně otepluje, také současní zahrádkáři sledují v tuto dobu předpověď počasí s větším zaujetím než kdy jindy. Tento charakter počasí se zkrátka s velkou pravděpodobností opakuje rok co rok, ale pochopitelně přichází i roky, kdy k němu dojít nemusí, nebo se příchod zmrzlíků může o nějaký ten den předběhnout či naopak zpozdit.

Se zeleninovou sadbou šup do země!

Pro každý případ je lepší, počkat s vysazováním sazenic paprik, rajčat, okurek, cuket, dýní či melounů do volných záhonů až do doby, kdy hrozba chladných rán skončí. A nebojte, sazeničky to hravě doženou. Vždy je zasaďte o něco hlouběji, než byly v původních kelímcích či květináčích, aby dobře zakořenily. U rajčat a paprik nezapomeňte ani na opory, k nimž budete rostlinky později přivazovat.  Pokud jste byli netrpěliví a zeleninu jste již před zmrzlíky vysadili, raději ji v případě hrozícího nepříznivého počasí přikryjte netkanou bílou textilií. Podobně i jahody, pokud vám již nakvétají. U ovocných stromů to bývá o něco složitější, ale i zde můžete u menších stromků použít bílou textilii, u větších se pak doporučuje mlžení vodou. Voda ulpí na květech a větvích, kde zmrzne, a vytvoří tak ochranný film, který by měl květy alespoň krátkodobě ochránit.

Na své si nyní přijdou i fazole, které jsou o něco teplomilnější než hrášek, který jsme seli již v dubnu. Místo v záhonu si udělejte také pro kadeřávek. Ten bývá často neprávem opomíjen. Jeho pěstování přitom zvládne i úplný začátečník. A do země se v druhé polovině května těší i semínka řepy, nejen té klasické červené, ale proč letos nezkusit i řepu bílou či zlatou?

Věčný boj s plevelem a škůdci

Ano, je to tak. Plevel už si vesele roste a roste a nám nezbývá nic jiného, než mu vyhlásit válku. A jak jinak než prací. Vezměte tedy motyčku do ruky, nasaďte zahradnické rukavice a plejte. Pečlivě a pravidelně vytrhávejte plevele i s kořínky, aby nepřevzaly nechtěnou vládu nad vašimi záhonky.

Na řadě rostlin už se také začínají objevovat škůdci.

  • Jsou to hlavně mšice, ale také molice či svilušky. Bojovat s nimi můžete některým z osvědčených postřiků, k dispozici na trhu je řada ekologických na bázi rostlinných olejů, nebo vyzkoušejte domácí variantu, a to zálivku z namočených kopřiv.
  • Proti obalečům rozvěste do korun stromů feromonové lapače, na nichž se škůdci zachytí.
  • A pravděpodobně se již setkáte i se slimáky. Nejúčinněji se jich zbavíte sběrem. Ideálně v ranních hodinách, za soumraku, nebo po dešti, kdy vylézají. Takto posbírané je můžete odnést buď hodně daleko od zahrady, nebo je hodit drůbeži, či zlikvidovat. Dobře k tomu poslouží obyčejná vařící voda. Oproti známému solení je to rychlejší a šetrnější varianta. Slimáci se ve vodě rychle rozpustí, a vy ji pak můžete vylít třeba na kompost. Připravit jim můžete rovněž lákadla v podobě pastí třeba s pivem, kde se utopí.

Těšte se z první sklizně

I když se může zdát, že květen na zahradě je pouze o práci, přináší nám tento měsíc i své plody. Zahrádkář, který zjara nezahálel, se již koncem května raduje z první úrody. Sklízet bude raný salát, ředkvičky nebo třeba špenát.

A co na okrasné zahradě?

Z již odkvetlých okrasných dřevin odstraňujeme uschlá květenství. Zároveň je vhodná doba i na první střih živých plotů.

Nezapomeňte ani na jiřinky. Jelikož jsou hodně citlivé na mráz, právě po „ledových muži“ přichází ten pravý čas zasadit hlízy do země. Podobně můžete do prohřáté půdy vsadit i gladioly, pokud jste tak již neučinili dříve. Nicméně čas máte až do začátku června. Můžete tak hlízy sázet i postupně, a tím si prodloužit dobu, po kterou se budete radovat z barevné záplavy květů.

Toužíte-li po dobře vypadajícím trávníku, pak musíte pokračovat v započaté jarní péči. Na řadu přichází každý týden až 14 dnů sečení. Důležitá je rovněž pravidelná závlaha, obzvlášť, je-li sucho. Zálivku provádíme brzy ráno nebo naopak večer po západu slunce, nikdy ne za ostrého slunečního svitu. Péče o trávník zkrátka nikdy nekončí.

Osázejte okenní parapety a balkony

V druhé polovině května už můžeme bez obav zkrášlit náš dům zvenčí balkonovými květinami. Osázet lze nejen truhlíky, ale i rozličné nádoby. Zajímavě budou květiny vypadat ve starých hrncích či formách na pečení, proutěných koších či ošatkách, keramických džbánech nebo dřevěných bedýnkách. Fantazii se meze nekladou. Jen myslete na to, že květiny potřebují pravidelnou zálivku a zajistěte tak přirozený odtok nebo drenáž, abyste rostlinky nezahubili přeléváním.

A jaké balkonové květiny vybrat?

  • Balkon a okna na jižní straně: Většina kvetoucích balkonovek miluje slunce. Dařit se tu bude muškátům, petúniím, lobelkám, vitálkám, černookým zuzanám (smatovka), modrookým kopretinám (osteospermum) a dalším. V případě bylinek sáhněte po levanduli, tymiánu, rozmarýnu. Vaše oko rovněž potěší i měsíček lékařský.
  • Balkon a okna na severní strana: Pokud máte byt orientovaný na severní stranu, nezoufejte. Líbit se tu bude hlavně begoniím, fuchsiím, zvonkům či netýkavkám. Ty mají dokonce i tu výhodu, že jsou takzvaně samočistící, tedy květy samy opadávají a nemusíte je složitě obírat. Kvetoucí rostliny doplňte například popínavým břečťanem. Přímo na balkon pak můžete posadit i nádoby s hortenzií, kapradinami, či bohyškami. Všechny milují světlo, ale ne přímé slunce. Z bylinek si tu své místo najde třeba kerblík, petrželka, pažitka, případně i máta s meduňkou.  

Na co ještě nezapomenout?

  • V případě teplých dnů nezapomínejte pravidelně a dostatečně větrat ve skleníku.
  • Máte-li zahradní jezírko, můžete do něj vysadit lekníny a další okrasné vodní rostliny.
  • Je vhodné vysévat i zelené koření, které následně využijete v kuchyni. Je jím například kopr, majoránka, pažitka.
  • V případě suchého počasí nezapomínejte vysázená semínka a výsadbu pravidelně zalévat.

A co nás čeká příště? Červen je měsícem hojnosti. Čeká nás úroda a sklizeň, třeba jahod, třešní, rané mrkve či kedluben. Rozhodně je na co se těšit!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1