Vyzrajte na práci z domova

Vyzrajte na práci z domova

Práce z domova je pro řadu lidí snem. O tom, že to v mnoha směrech vyžaduje disciplínu a soustředění už mnoho lidí nepřemýšlí. Na rozdíl od kanceláře totiž doma číhají nástrahy na každém kroku a vyrušení je tam v podstatě mnohem víc. Na druhou stranu jste pánem svého času.

Výhody

Vstanete, vyčistíte si zuby, posnídáte a zasednete ke stolu nebo na gauč. Nemusíte svléknout pyžamo celý den. Kolegové vám při práci nekoukají přes rameno, netelefonují vám za zády a neřeší svou zapeklitou rodinou situaci místo práce na zakázce. Z tohoto úhlu pohledu máte doma absolutní klid. Navíc, nemusíte shánět hlídání pro děti, odvádění do institucí a jejich vyzvedávání je snazší. Venčení psa zvládnete v rámci přestávky a z domácích prácí máte možnost zvládnout mnohem víc. Díky tomu, že nejedete do kanceláře, ušetříte čas i peníze. Máte volnost, můžete jíst, dát si kávu, jít na záchod, kdy se vám zachce a nikdo se na vás nekouká přes prsty.

Skrytá úskalí

Skrytou nástrahou práce z domova je, že na vás na každém rohu čeká něco, co potřebujete nutně udělat - samozřejmě hned. Máte zrovna spoustu špinavého prádla a musíte vyprat nebo utřít prach, uklidit byt, zalít kytky, nakrájet cibuli, vynést koš...

Další choulostivá situace vyvstane, pokud máte malé děti nebo psa. O děti se musíte starat, takže vás budou od práce vytrhávat. Lidé, co mají problémy se koncentrovat, by tento způsob vyrušování doslova ubíjel. Pokud je dítě například nemocné, je potřeba mu citlivým způsobem (jekot: „Mám moc  práce,“ se do toho nepočítá) vysvětlit, že i když jste doma, máte práci. Nastupující pocit viny, že se dítěti nevěnujete, když jste přeci doma, může vaši náladu ještě více rozhodit.

Nečekaným úskalím je vnímání času. Doma běží jinak. Když ráno vstanete, máte pocit, že je na všechno spousta času. A najednou je oběd a vy jste ještě nezapnuli počítač. Pak pracujete i večer nebo o víkendu a za chvíli zjistíte, že se vám vlastně ztratil všechen volný čas. Nenechat se zlákat prokrastinací může být někdy opravdu náročné. Také vám může začít chybět sociální kontakt a s tím spojená inspirace a vytržení z monotónnosti.

Dodržujte pravidla

  • Vyčleňte si pracovní místo. Když k němu budete sedat pravidelně, podaří se vám pomyslně oddělit práci od soukromého života. Ideálně si počítač nenoste do postele.

  • Pokud je to možné, stanovte si přesnou pracovní dobu a dodržujte ji. Pro každý den může být jiná a pokud je vaše práce projektovou záležitostí, může se uzpůsobit daným projektům. Dodržováním tohoto pravidla se vyhnete práci po večerech.

  • K úkolům si dejte datum odevzdání a rozplánujte si, kdy jaký úkol splníte. Myslete na to, že při zpracování můžou vyvstat problémy a práci nedělejte na poslední chvíli.

  • Pořiďte si nástěnku, případně papírový diář, ať máte úkoly a hlavně termíny před očima.

  • Pokud potřebujete pauzy, zahrňte je do svého plánu a dejte jim přesný časový úsek.

  • Choďte mezi lidi. Pokud nebudete mít dostatečný sociální kontakt po práci, brzy vás přestane práce z domova bavit.

  • Uvědomte si, že mentálně jste v práci. Prádlo i prach na vás počká. Na druhou stranu příprava oběda může být jak relaxací, tak způsobem přemýšlení. Někdy je potřeba od projektu na chvíli odstoupit, aby bylo možné udělat další krok.

Práce z domova je velmi individuální záležitost. Občas může být těžké se donutit jít něco dělat, zvlášť když na vás čeká složitá zakázka. Na druhou stranu dodává pocit volnosti. Pracovat totiž můžete nejen z domova, ale v hezké dny například z chaty, zahrady nebo terasy. A to je přeci jen příjemnější než uzavřená kancelář, ne?

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1