Tradice Tří králů

Tradice Tří králů

Příchod svatých Tří králů se u nás slaví 6. ledna. Tento den také představuje Zjevení Páně. Tradice je založena na legendě, že se přišli do Betléma Ježíškovi poklonit tři mudrci z východního světa. S sebou přinesli věcné dary. Každý z nich má svou symboliku. Zároveň se u nás dochovalo několik tradic, které jsou s tímto svátkem spojeny. Přečtěte si jaké.

Význam tříkrálových darů

Tři králové přinášejí zlato, kadidlo a myrhu. Kadidlo je vonná pryskyřice, která se dodnes používá při náboženských obřadech. Myrha je sušená míza stromu Commiphora. Má modrozelenou barvu a je to také pryskyřice. Zlato symbolizuje moc a bohatství a odkazuje na Kristovu královskou důstojnost. Kadidlo představuje jeho božskou podstatu a myrha připomíná jeho bolestnou oběť.

Tradice, které žijí

Traduje se, že cestu mudrcům ukazovala hvězda. Kašpar, Melichar a Baltazar ji následovali a přišli do Betléma. Původ jejich jmen není zcela znám, získali je až o mnoho let později. Se dnem Tří králů se spojuje několik legend a tradic. Některé z nich se dodržují dodnes.

K+M+B 2018

V katolických zemích se v den Tří králů píše na dveře K+M+B a daný rok. Nápis je psán posvěcenou křídou. Jeho význam je: „Kristus žehnej tomuto domu”. Jde o překlad z latinského Christus mansionem benedicat. Mezi jednotlivými písmeny nejsou znaménka plus, ale křížky. Mají symbolizovat Nejsvětější Trojici, tedy Otce, Syna a Ducha Svatého. Kromě nápisu na rám dveří je s touto tradicí spojeno i zpívání koled. V dnešní době často chodí za Tři krále převlečené děti. Dříve chodili duchovní či kantoři.

Zakončení Vánoc

V mnoha rodinách je zvykem odstrojovat vánoční stromeček právě na Tři krále. Tento den je dvanáctý den vánočních svátků. Svátky vrcholí a končí.

Svěcení předmětů

Další známou tradicí je posvěcení různých předmětů, které mají spojitost s tříkrálovským dnem. Můžete si nechat posvětit zlatý přívěšek, aby vám přinášel zdraví a štěstí. U nás se však nejvíce světí křída a voda. Křídou se píšou iniciály a letopočet nade dveře. Vodu si lidé odnášeli domů a kropili s ní své příbytky a pole. Kromě toho lze nechat posvětit i sůl.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1