Nezapomínejte v zimě na zvířátka

Nezapomínejte v zimě na zvířátka

Zima, sníh, zamrzlá voda a nedostatek potravy. Zvířata ve volné přírodě to nemají v nadcházejících měsících vůbec snadné. Zkuste jim trochu pomoci a potěšit je třeba něčím na zub.

Krmítko potěší

Malým opeřencům udělá radost, pokud jim zřídíte na zahradě krmítko. Ideálně v takových místech, kam se nedostanou kočky. Ptáčci si smlsnou na semínkách slunečnice, máku, prosa, lnu, pšenice, či na rozdrcených ovesných vločkách. Na stromy můžete zavěsit i kousky jablek, nebo lojové koule. V zimě nezapomeňte ani na vodu, avšak je potřeba kontrolovat, aby nezamrzla. Když ji naplníte vždy v pravidelný čas vlažnou vodou, ptáci si na to zvyknou. A co do krmítka nepatří? Zbytky z kuchyně, nebo nahnilé či plesnivé plody. Jestliže opeřenci vše nesní, je nutné jednou za čas zbytky odstranit, aby nezačaly v krmítku plesnivět.

Pro labutí a kachní zobáčky

V zimě také často navštěvujeme vodní ptáky, jako jsou například labutě či kachny. Těm nejčastěji nosíme staré pečivo. I když se labutě na rohlíky hladově vrhají, není to pro ně ideální potrava. Chybí jim pak potřebné vitamíny a minerály, v pečivu dostávají jen prázdné kalorie. Proto k vodě raději zamiřte s kukuřicí, ovsem, pšenicí, rýží, hráškem, nebo nakrájeným salátem. A pokud přece jen zvolíte pečivo, pamatujte, že by nikdy nemělo být plesnivé, nebo ochucené, či s náplní.

Ani veverky nespí

I když se mnoho jiných hlodavců ukládá k zimnímu spánku, o veverkách to neplatí. Navíc potřebují spoustu energie nejen na hopsání po stromech, ale i pro vyvedení mláďat, které se odehrává většinou již v březnu. Jak asi tušíte, veverkám nejvíce chutnají oříšky. Lískové a vlašské. Nemusíte je ani loupat, veverka si s nimi hravě poradí. Není to ale vše, z čeho se skládá jejich jídelníček. Mají rády i jablka, hrušky či semínka slunečnice.

Při procházce lesem

O srnky, divoká prasata a další lesní zvěř se sice starají v zimě myslivci, ale můžete jim také přilepšit, a to nejen na Vánoce, jak je zvykem. Vezměte do lesa seno, kaštany, ale i mrkev, jablka, hrušky, či krmnou řepu. A co naopak do lesa nepatří? Rozhodně sem nenoste pečivo. Byť by bylo staré a pečlivě usušené, může být pro zvířata nebezpečné. Zvěř ho totiž nikdy nesní všechno najednou a pečivo do sebe nasaje vlhkost, poté začne plesnivět a zvířátkům tak zaděláme spíš na pořádné problémy. Také se vyhněte všemu exotickému ovoci. Pokud si nejste jisti, je ideální kontaktovat správce lesa a dohodnout se rovnou s ním.

A co za to?

Kromě dobrého pocitu se můžete těšit i na pravidelnou společnost, zvlášť pokud si vaše krmítko oblíbí opeřenci nejen z blízkého okolí!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1