Myslete na to, že váš pes chodí v zimě bos

Myslete na to, že váš pes chodí v zimě bos

Když přijde zima, nazujeme pořádné boty, aby na nás mráz, ale ani posypová sůl, nebo štěrk na chodnících nemohl. Jenže co naši chlupatí mazlíčci. Ti přece chodí stále naboso.

Pálí a štípe

Pokud žijete někde na vesnici, nebývá to takový problém. Ve městech však stačí, aby trochu namrzlo a již se všude na silnicích i chodnících objeví posypová sůl. Pes s ní tak přijde do styku skoro každou procházku. Sami víte, co dokáže tato sůl udělat například s botami a že je potřeba je proto pravidelně ošetřovat. Podobné je to i s psími tlapkami. Sůl může polštářky na tlapkách naleptat, nebo se dostat do otevřené rány a pes zažívá při každém kroku muka, protože sůl v ráně pálí a štípe. Nehledě na to, že psi si pak nohy olizují a tato sůl je plná chemie, přičemž může hrozit až otrava. Jak tedy o psí tlapky v zimě pečovat?

Pravidelná kontrola – Především v zimě jsou psi náchylnější k nějakému drobnějšímu zranění právě na packách. Běhají po zmrzlém sněhu, štěrku atd. Proto po každé procházce zkontrolujte, zda nemá váš mazlíček nějakou oděrku, nebo třeba rozřízlý polštářek (pozornost věnujte i prostoru mezi prsty, kde se sůl může hromadit). Hrozí vznik infekce. Upozornit vás může i to, že pes věnuje tlapce větší pozornost, vykusuje si ji či líže. V zimě se snažte vystřihávat srst mezi prsty, kde se při procházce často tvoří sněhové kuličky a znepříjemňují psovi chůzi, nebo mu mohou způsobit zranění.

Před a po procházce – Před vycházkou namažte vašemu mazlíčkovi tlapky krémem, existuje dokonce speciální impregnace určená pro tyto případy. Když přijdete z venku, opláchněte psovi tlapky ve vlažné vodě a vysušte. Poté je ideální je namazat, protože sůl polštářky vysušuje. Použít můžete speciální mastičky, které dostanete ve zverimexu, nebo poslouží i měsíčková mast, konopná mast či mast se včelím voskem. Při pořizování mastičky pamatujte na to, že pes jí bude s největší pravděpodobností olizovat. Proto pro něho nesmí být žádná její složka toxická.

Botičky nejsou luxus – Jestliže váš pes na sůl reaguje velmi silně, nebo si právě zranil tlapku, nabízí se řešení v podobě psích botiček. Dnes to již není nic zvláštního a tak existuje opravdu velký výběr velikostí i typů. Větší problémem, než botičky sehnat, však bude to, aby si na ně váš mazlíček zvykl. Bude to vyžadovat velkou trpělivost a možná i nějaký ten pamlsek navíc. Věřte ale, že se tato investice vyplatí. Zvlášť, pokud žijete ve městě.

Když budete myslet na péči o psí tlapky, můžete si společně užívat procházky po celou zimu.

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1