Myčka nebo dřez?
Myčka je dnes často součástí moderního domova, i přes to se najde spousta domácností, kde ji nemají. Jste zastánci ručního mytí nádobí nebo na myčku nedáte dopustit? V článku se podíváme na výhody a nevýhody obou variant.

Pro a proti

Mytí nádobí ve dřezu vám zabírá spoustu času. Ničíte si ruce, pokud nepoužíváte rukavice. Někteří mají ze saponátu dokonce vyrážky. Mít na sobě kuchyňské rukavice, to zase není žádný skvělý pocit. Pokud umýváte pod tekoucí vodou (a nebo nádobí po umytí oplachujete), spotřebujete i více vody, než vydá myčka. I přes tyto nesporné informace se najde několik důvodů, proč si myčku nekoupit. Někdo nemá dostatek financí, jiný prostoru nebo jednoduše dává přednost klasickému ručnímu mytí. Ručním mytím neničíte tolik nádobí, máte umyto skutečně důkladně a na poprvé, nemusíte řešit zaschlé potraviny. Také je to jedna z činností, kterou zvládnou děti, takže si u ní můžete užít i legraci (o spotřebě vody v tomto případě neuvažujte).

Myčka je lákadlo, ale... Čas, který věnujete umývání nádobí můžete věnovat dětem či zvířecím mazlíkům. Nezapomeňte však, že někdo musí věci do myčky dát a zase z ní vyndat. Sebelepší myčka nezvládne umýt vše (a ne vše je vhodné tam dávat, například ostré nože se tupí, keramické nádobí ničí), proto se něco musí odmáčet nebo dokonce předmýt! Každopádně ušetříte za spotřebovanou vodu a energie, případně i za přípravky proti alergii či vyrážce. Neplýtváte pitnou vodou. Myčka si vezme jen tolik vody, kolik nezbytně potřebuje na mytí nádobí. Pod tekoucí vodou naopak odteče spousta drahocenné tekutiny zbytečně. Mít myčku navíc je zajímavý psychologický vhled do rodiny, neboť technik a názorů, jak naplnit myčku je mnoho a partneři někdy čelí hádkám, kdo co a jak dělá „špatně,“ případně se předhánějí v tom, že to po tom druhém přeskládají.

Abyste však opravdu ušetřili co nejvíce, je potřeba myčku zapínat plnou. To může v malých domácnostech vyžadovat přítomnost většího množství nádobí, aby se nestávalo, že nemáte z čeho jíst nebo pít. Naplnit ji při malé spotřebě nádobí také chvíli trvá a pokud vám naplnění bude trvat déle, může nádobí začít zapáchat. Zkuste před koupí tedy uvážit, kolik máte doma nádobí (případně přikupte) či zvolte myčku, která si svůj chod reguluje podle množství nádobí v ní.

Jaké jsou možnosti a na co se zaměřit

Myčku si můžete koupit volně stojící nebo vestavnou. Dají se zakomponovat do kuchyně tak, že návštěva ani nepozná, jestli ji máte. Ne příliš vhodné jsou ty, které nemají čelní panel, neboť páry, které při sušení vznikají, mohou časem ovládání ukryté na horní části dvířek poškodit. Vyrábějí se ve velikostech od 45 do 60 cm. Jednoduše si vyberete tu, která se vám do interiéru pohodlně vejde.

Při výběru věnujte pozornost energetické třídě. Čím vyšší koupíte třídu, tím nižší spotřebu myčka bude mít. Zjistěte si účinnost mytí a sušení, které mají také své třídy od nejlepších (A) až po ty horší (G). Důležitá je i spotřeba vody, opět platí, že čím nižší, tím lepší. Dobře si prohlédněte i vnitřní kompozice myčky. Ideální je koupit co nejvariabilnější.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1