Jak se na podzim postarat o bylinky?

Jak se na podzim postarat o bylinky?

I ti, kteří nemají zahradu, budou s přicházejícím podzimem jistě řešit, co udělat s bylinkami, které jsou na balkoně či parapetu. Jak je tedy správně zazimovat, abyste si jejich chuť a vůni mohli nadále užívat?

Pro zahradníky

Jestliže jste hrdým majitelem kusu země, pak se na vašem záhoně jistě najde libeček, petrželka, pažitka, meduňka či máta. Právě tyto druhy patří k těm odolnějším a tak není nutné je na zimu přesazovat. Jen je zastřihněte zhruba 10 centimetrů nad zemí a přikryjte listím. Některé bylinky ale budou vyžadovat větší péči, řeč je například o šalvěji, dobromyslu či smilu. Zde je vhodné použít nejen listí, ale třeba i chvojí a s přikrytím si dát opravdu záležet. Jsou totiž náchylnější a pokud bychom na ně zapomněli, dost možná bychom o ně přišly.

Nezapomínejte ani na květináče

Jestliže na zahradě pěstujete bylinky ve velkých květináčích či jiných nádobách, pro které nemáte doma místo, pak nezapomeňte zakrýt i nádoby. Kořeny jsou díky tenkým stěnám daleko náchylnější na mráz, než když jsou v zemi. Na zabalení se hodí například pytlovina či bublinková fólie, do které květináč zabalíte a bylinku v něm opět přikryjete chvojím, nebo listím. Ideální také je nenechávat květináče stát přímo na studené dlažbě, ale podložit je například dřevěnou deskou.

Pěstujete doma?

Jestliže máte bylinky na parapetu, pak byste si měli dát pozor především na průvan, který může být jedním z důvodů, proč nám rostliny v zimě zajdou. Přehánět byste to neměli ani se zálivkou. Stačí třeba jen dvakrát týdně a pohlídat si, aby zem nebyla příliš vlhká a nasáklá. Bylinky umístěte tam, kde budou mít nejvíce světla – skvěle se k tomu hodí zimní zahrada, nebo okna orientovaná na východ či jih. Teplotně bylinkám vyhovuje rozmezí 15-20 stupňů Celsia, přičemž by teploty neměly příliš kolísat (jako je tomu například v kuchyni na parapetu).

Úrodu si schovejte

Některé bylinky zimu nepřežijí, i kdybyste se snažili sebevíc. Takovým případem bývá často třeba bazalka. Ale i její chuť a vůni si můžete užívat i v zimě. Stačí si jí jen správně uschovat. Část můžete nasušit, část naložit do soli, kde vydrží téměř nekonečně dlouho (většinou než se sní), některou použít na výrobu bazalkového pesta, nebo zamrazit. Díky tomu v zimě jako když najdete!

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1