Jak naučit muže prát?

Jak naučit muže prát?

„Co je mokré, to je čisté,“ slýchávala jsem jako dítě od svého otce poměrně často. Teprve v dospělosti na mě váha tohoto prohlášení plně dopadla. Dívala jsem se u toho na svého muže, který právě pronesl předprací mantru:  „Už mi zase došly ... (dosaďte libovolný kus oděvu).“

„A proč nevypere sám?“ říkávala jsem si. Ale ruku na srdce, která z nás je opravdu tak odvážná, aby svěřila prádlo do rukou muže? Představa vysvětlování (kdy často na jeho otázku „Proč?“ odpovídám: „Protože to tak dělám.“) a následného úklidu, převěšování prádla, či poslední sbohem jemnějším kusům oděvů mě od tohoto rozhodnutí dlouho odrazovala.

Nakonec jsem ho požádala. Nejprve se ozývalo otrávené: „To neumím.“ Následovalo: „Nemám čas.“ A též se objevilo neurčité zvednutí obočí. Odpovídala jsem vždy, že mu věřím, že to zvládne. I když ve mě byla malá dušička. A jednou to přišlo - nesmělá otázka: „Mám vyprat?“ Nejprve jsem chtěla automaticky odvětit, že to zvládnu, ale silou vůle jsem to přetlačila a kývla. Věděla jsem, že teď nebo nikdy. Pak už mi zbyla jen nelehká role tichého! pozorovatele.

Zatímco žena intuitivně (i zkušeností) ví kolik a na jak dlouho, muž se na celou proceduru patřičně přichystá. Základem je kuchyňská váha, návod k obsluze a tabulka odstínů barev. Nezapomeňte, že je pro ně důležité mít vše pod kontrolou. Sezení u pračky v akci se nevylučuje. Nesmějte se, když k vám bude běhat s každou druhou ponožkou, případně vám důležitě vysvětlovat funkce pračky, o kterých jste do té doby neměla tušení a víte, že je v životě nepoužijete. A ano, vejde se vám do pračky mnohem více prádla než jemu.

Pokud nevlastníte doma sušičku, která je vyšším stupněm vzájemné důvěry, ale máte klasický sušák na prádlo, připravte se na další výzvu. Jestliže vám se na sušák vejdou pračky tři, muži povětšinou těžko jedna a ten vytlačený proužek z trička asi nedostanete. Navzdory všemu však sklouzněte pohledem na pyšný obličej svého muže. Má výraz, že právě zdolal mamuta. Pochvalte ho. A pokud je to jen trošku možné, usmějte se. Dokázal to. Vypral. Muže totiž naučíte prát jen tím, že ho za to oceníte! A to je práce zase pro nás…

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1