Jak nakoupit chutnou zeleninu a ovoce

Jak nakoupit chutnou zeleninu a ovoce

Největším nepřítelem nákupu kvalitní zeleniny a ovoce je spěch. V supermarketu sice během pěti minut naházíte vše potřebné do košíku, ale jen málokdy to má chutí a čerstvostí blízko k plodům, které byste si vypěstovali na zahrádce. Co ale dělat, když nezahradničíte?

Ideálem je mít zelinářský krámek přímo v domě. Pokud jste viděli romantickou francouzskou komedii Amélie z Montmartru se skvělou Audrey Tautou v hlavní roli, tak asi tušíte, co máme na mysli. Filmový zelinář Collignon je sice hlupák, ale jeho obchod přetéká barvami a vůněmi. Améílii stačí seběhnout pár pater a může u něj nakoupit čerstvé suroviny, které se určitě dlouhé hodiny a dny nekrčily v přepravkách velkoskladů. Ale zpět do české reality. Máme pro vás několik rad, jak si v rámci vašich možností můžete správně nakoupit.

1.      Čerstvé nepřijelo ze zahraničí

Samozřejmě, že je lákavé zpestřit si jídelníček exotickými plody. V té chvíli ale zapomeňte na čerstvost. Aby ovoce zvládlo dlouhou cestu ze země původu k nám, bývá takzvaně „podtržené“ a dozrává až po cestě, případně pak ještě u vás doma. Takto se mohou stát poněkud chutnějšími třeba banány, broskve, nektarinky či avokádo.

2.      Pečlivě vybírejte očima, hmatem i nosem

Nejlepší je produkt před nákupem ochutnat, to ale ještě málokterý prodejce nabízí. Nezbývá, než každý kousek zeleniny či ovoce zhodnotit. Zrak už leccos napoví, protože ovadlá nať nebo nahnědlé lístky salátu mluví za vše. Hmatem zjistíte, zda je zelenina křehká, nebo už má své nejlepší dny za sebou a získala gumovou nebo rozměklou konzistenci. Hlavně u ovoce hodně řekne i vůně. No schválně, voní lednové balíčky jahod, dovezené k nám ze skleníků jižních zemí?

3.      Nakupujte na trhu

Tohle je už trochu časově náročnější, ale vyplatí se to, byť byste na trh zavítali jednou týdně. Samozřejmě i stánkaři mohou nabízet zeleninu z velkoskladu, proto je dobré si o nich něco zjistit. Každý prodejce musí zveřejnit informace o své firmě, takže si ho snadno dohledáte. Je pěstitel, nebo pouhý překupník? A když, tak od koho zboží bere? Nebojte se ptát na původ toho, za co budete platit.

4.      Najděte si svého farmáře

Když budete nakupovat z ověřeného zdroje, je záruka kvality a čerstvosti jasná. Stále populárnější je nechat si vozit farmářské bedýnky přímo do domu. Nebo můžete ve vašem okolí najít prodejnu se zdravou výživou, která nabízí i farmářské produkty. Standardem je už dnes, že taková prodejna má své webové stránky, kde zveřejňuje odkazy na své dodavatele.

5.      V zimě je nejlepší mražené

O čerstvosti pestré nabídky ovoce a zeleniny v zimě v našich klimatických podmínkách asi nemusíme polemizovat. Nadšenci pro lokální produkci uchovávají kořenovou zeleninu, brambory a jablka v dobrých sklepech a zbytek úrody jí pouze naložené nebo kvašené. A my k tomu přidáváme tip na mražené. Mražená zelenina a ovoce se totiž musejí zpracovat čerstvé a tak akorát zralé. Mrazicí technologie velkých podniků je dnes už poškodí jen minimálně, takže po rozmrazení nejsou „blátivé“. A rozhodně bude taková zelenina zdravější než ta uměle chemicky po měsíce uchovávaná v halách.

6.      Věřte značce BIO

Nevěřte mýtům, že bio zemědělci hnojí v noci, zatímco ti „nebio“ ve dne. Kdo má na svou produkci certifikát, je přísně kontrolovaný a žádnou chemii navíc do svých produktů necpe. Už proto, že většina bio zemědělců jsou takzvaní srdcaři, kteří opravdu chtějí něco udělat pro zdraví přírody i lidí. A pozor – už existuje řada studií, jež dokládají, že bio ovoce a zelenina jsou z výživového hlediska kvalitnější než produkty konvenčního zemědělství.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1