Pozvěte si domů čistotu

Pozvěte si domů čistotu

Čistota našeho prostředí ovlivňuje nejen náš zdravotní stav, ale významně působí i na naši psychiku a pocity spokojenosti. Když se cítíte unaveni, bez energie a podráždění, může to být i z důvodu zaneseného prostředí. Jak tedy prostor domova „vyčistit“?

Základem je větrání

V létě je to záležitost poměrně snadná. Otevřeme okna a dveře pokaždé, kdy je to možné. Samozřejmě ve velkých vedrech se větrání odehrává především ráno a večer. Co ale v zimě nebo v měsících, kdy bychom v místnosti po pár minutách zmrzli? Univerzálním větracím doporučením je „rychlý průvan.“ Pokuste se v bytě na pár minut  otevřít co nejvíce oken naráz a pak je zase všechny pozavírat. Výměna vzduchu je totiž to, co se dá nazvat za vyčištění. Okno na větračku je sice příjemné, ale k velké změně v místnosti nedojde.

Tak trochu jiná očista

Ponechme stranou mechanickou očistu ploch. Samozřejmě vedle chemických prostředků existuje i mnoho přírodních variant. Jejich výhodou je nejen menší zátěž životního prostředí, ale navíc tolik nedráždí naše sliznice.

Čištění prostoru se však může odehrávat i naprosto jiným způsobem. Čekáte velkou návštěvu a nebo vás parta přátel právě opustila a zanechala kromě špinavého nádobí i zvláštní atmosféru? Pak vám ani sebelepší čistič nebo mohutné větrání s tímto pocitem nepomůže. Zde nastupuje očista vzdušná.

Přírodními čističi jsou různá vykuřovadla, vonné či kadidlové tyčinky, éterické oleje, byliny či rozprašovače. Vzduch a prostor mohou nejen osvěžit (například vůní citronové trávy nebo levandule), ale i dezinfikovat. Vonné tyčinky a éterické oleje mívají i příjemné kombinace vůní, které mohou dopomoci k psychickému i fyzickému uvolnění. Dejte si při výběru pozor, aby byly vyráběny přírodní cestou nikoli sériovou chemickou výrobou.

Mezi významnou  bylinu čistící prostor patří bílá šalvěj. Prodává se jako svazek a nebo jako již nastříhané lístečky. Cílem je s doutnající bylinou obejít místnost a jejím kouřem vypudit vše, co tam nepatří. Pro někoho může být její vůně intenzivní. Výhodou je, že této činnosti se často s radostí zhostí děti a „honí strašidla.“

Feng-shui

Tradiční čínská metoda sloužící k harmonizaci prostoru pomocí živlů se zabývá i samotnou očistou prostoru. Nabízí možnost byt doslova vydezinfikovat tím, že v hrnci uvedete do varu klasický ocet a s kouřící nádobou pak obejdete byt. Ocet do sebe nasákne nejen nepříjemné pachy, ale i bakterie a viry. Tato metoda se doporučuje i v případě opakovaných nemocí v rodině.

Levandule do skříně

Svazeček levandule v prádle má hluboký význam. Levandule totiž hodně nevoní molům a tak raději prostor nenavštěvují a naše skříně jsou v bezpečí. Navíc je to bylina, která zklidňuje, takže mít ji v ložnici pomáhá i ke klidnějšímu spánku.

Pepř proti mravencům

Očista prostoru se týká i těchto malých zvířecích průzkumníků, kteří s vidinou pravidelného přísunu potravy jsou schopni celou svou kolonii přestěhovat k vám domů. A to i do vyšších pater panelových domů, protože cesta stoupaček je vždy otevřená. V případě, že si nechcete vytvořit domácí mraveniště, zkuste rady našich babiček, to znamená pepř, sůl nebo hřebíček umístit do jejich cestiček. Tato aromatická koření jim jejich výpravám zamezí.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1