Chystáte si pořídit psa? Na tyto věci nezapomínejte!

Chystáte si pořídit psa? Na tyto věci nezapomínejte!

O psech se říká, že jsou nejlepšími přáteli, životními parťáky a často i osobními terapeuty. Pes vám do života vnese ohromnou radost, ale péče o něj vyžaduje i obrovskou zodpovědnost. Pokud už na svého mazlíčka čekáte, nezapomeňte se na jeho příchod řádně připravit.

Psi jsou jako děti. Jsou bezelstní, hraví a často velmi neohrabaní. A to znamená, že pokud si nepořizujete dospělého psa z útulku, takové malé roztomilé štěně vám rázem z útulného bytečku může udělat tak trochu kůlničku na dříví. Život s tímto tvorem, a hlavně štěstí a láska od něj, vám však vynahradí veškeré jeho průšvihy. Čeká vás s ním nová životní etapa a ta rozhodně bude stát za to. Vždy je ale dobré, být připraven a dopad psích hrátek tím alespoň částečně minimalizovat. Na co nezapomenout?

Psí „pokojíček“

Mnoho majitelů podlehne smutným psím očím, a tak nakonec se svým mazlíčkem sdílejí postel a gauč. Přesto je důležité, aby měl pes svoje vlastní místo s pelíškem, kde bude odpočívat, čekat na vás, když budete v práci, hrát si nebo trucovat, když mu zakážete nějakou neplechu.

Psí pelíšek by měl být dostatečně velký a měl by izolovat od země, aby pes neprochladnul. Často mají psi rádi tzv. lavor, tedy měkký pelech s okraji, v němž se mohou lépe stočit do klubíčka.

Na své místo učte psa od samého začátku.

Psí hračkářství

Věřte, že návštěva zverimexu vás polapí stejně jako tomu bývá v klasickém hračkářství. Možností, čím psa zabavit, je nespočet. Jednotlivé kousky vybírejte podle stáří psa. Štěně nepohrdne klasickými měkkými pískacími hračkami, starší pes zase ocení různé provazy, míčky nebo obušky. Tedy věci, o něž se s ním budete přetahovat.

Velkým trendem jsou logické hry – čichací koberečky nebo desky, do nichž schováte pod malé kužely pamlsky. Pes musí zapojit hlavu, a tudíž se skvěle zabaví. A pokud se bojíte, že se váš pes bude sám doma nudit, vsaďte na Kong. Pevnou gumovou kouli, do níž strčíte odměny a váš mazlíček se je bude snažit dostat ven. Věřte, že jej to zabaví na dlouho.

Odměňujte

Kromě kvalitního krmiva (suché nebo ve formě BARF, tedy v syrové podobě) oceníte, zejména v průběhu výchovy a výcviku, pamlsky. Výběr je prakticky nekonečný. Nejvíce se však doporučují malé kousky sušených mas, které psům voní a hlavně chutnají. Naopak trenéři nedoporučují psy odměňovat granulemi, které běžně jí. Vyvarujete se tak jejich vybíravosti.

Pryč s nástrahami

Kromě hezkých a příjemných věcí, jako je nákup nové výbavy pro pejska, nezapomínejte ani na nástrahy v bytě, které by se mu mohly stát osudnými. Pozor si dejte na otevřené balkony a okna. Zejména pokud ještě neznáte reakce vašeho nového člena rodiny.

Problematické jsou také květiny. Nejčastěji se vyskytující rostliny v domácnostech nebo na zahradách, které mohou vašeho nejlepšího přítele ohrozit i na životě, jsou: aloe vera, hvězdník, asparágus, azalka, brambořík, krokus, narcis, difenbachie, šplhavice, tlustice, lilie, oleandr, filodendron, tchýnin jazyk či cibule tulipánů.

Myslete ale také na takové drobnosti, jako je volně položený teploměr, léky nebo třeba nabíječka. Vyhněte se všem potenciálním průšvihům. A pak se můžete těšit na to, že vy budete nejšťastnější páníček s maximálně spokojeným psem, životním parťákem.

Ať už psího mazlíčka máte nebo se ho teprve chystáte pořídit, přečtěte si pro inspiraci i další články:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1