Aromalampy a difuzéry. Proč je mít doma?

Aromalampy a difuzéry. Proč je mít doma?

Aromaterapie zažívá v posledních letech nebývalý rozlet do téměř všech domácností v České republice. Esenciální oleje používáme k léčbě nachlazení, když jsme vyčerpaní nebo při výrobě domácí kosmetiky. Bez aromalamp a difuzérů by moderní aromaterapie nemohla existovat. Co je o nich dobré vědět?

Jak vybrat aromalampu?

Aromalampy existují v nepřeberném množství velikostí, tvarů, jsou vyráběné z různých méně či více praktických materiálů. Pokud kupujete aromalampu, neměli byste dát pouze na její vzhled. Mějte na paměti také to, že ji budete hlavně muset čistit. Co se týče materiálu, určitě je na údržbu lepší sklo nebo porcelán, aromalampa z keramiky se čistí poměrně hůře než další jmenované materiály, protože esenciální olej může zůstávat ve spárách, odkud se velmi špatně dostává.

Na co byste si měli při nákupu aromalampy dát také pozor, je její velikost. Příliš malé aromalampy mají tendenci přehřívat esenciální olej. Ideální výška aromalampy je devět až jedenáct centimetrů a měla by mít širokou nádržku. Nebudete muset často kontrolovat množství vody a zároveň se nebudete muset bát, že se vám příliš zahřeje esenciální olej. Do aromalamp můžete také mimo esenciálních olejů, nakapaných ve vodě přidávat i nejlépe přírodní vonné vosky a také hydroláty (Pokud nevíte, co to hydroláty jsou, přečtěte si náš předchozí článek.).

Difuzéry, které chcete mít doma

Pokud nemáte rádi aromalampy, sáhněte po difuzéru. Můžete si vybrat podsvícené, měnící barvy, přenosné na baterie nebo do zásuvky. Difuzéry mají tu výhodu, že je můžete, na rozdíl od aromalampy, nastavit na určitou dobu. To je velmi praktické, protože obecně se nedoporučuje difuzovat esenciální oleje více než hodinu denně u dospělých a půl hodiny u dětí do deseti let věku. A navíc je potřeba tuto dobu rozdělit do dvou intervalů. Difuzér je také šetrnější k esenciálním olejům, co se týče zahřívání.

Běžný uživatel rozdíly v názvosloví nedělá. Ve skutečnosti máte ke koupi v České republice difuzér a rozmlžovač (nebulizér) nebo tzv. difuzní kameny. Do klasického difuzéru nemusíte lít vodu, prostě na něho jenom kápnete esenciální olej a necháte ho odpařovat, částice esenciálních olejů, takto difuzovaných jsou malé, a proto zůstávají déle ve vzduchu. Navíc jsou tiché.  Rozmlžovače naopak vodu vyžadují, protože zvlhčují vzduch v místnosti a tím pádem podporují lepší dýchání členů domácnosti. Jejich nevýhodou je, že mohou svým provozem rušit uživatele, protože mají v sobě malý motorek a čerpadlo. Esenciální oleje, difuzované pomocí nabulizéru vydrží v místnosti kratší dobu.

Difúzní kameny jsou velmi jednoduché difuzéry. Difúzní technika spočívá v zahřívání esenciálních olejů na nízkou teplotu (nikdy ne více než 40 ° C), esenciální oleje se nakapou bez vody na difúzní kámen, a poté se přirozeně rozptýlí do prostoru. Jsou poměrně dobře finančně dostupné a diskrétní, co se týče provozu, protože nevytváří hluk. Jsou vhodné do menších místností jako koupelny nebo ložnice.

Hydroláty i do difuzéru?

Pokud máte malé děti nebo jste extra citliví na vůně nebo jste těhotná, do nabulizéru i aromalampy můžete nalít také nekonzervovaný hydrolát. Květové vody jsou daleko jemnější než esenciální oleje, ale jsou přesto účinné. Takže pokud máte například hydrolát tymián linalool nebo eukalyptus radiata, můžete je bez obav používat, když jsou vaše děti nemocné, protože pomůže velmi rychle uvolnit dýchací cesty. Jste-li přetažení z práce nebo řešíte PMS, skvěle poslouží třeba hydrolát z růžového geránia nebo růže. Hydroláty jsou až na výjimky opravdu bezpečné i pro skupiny, které jinak vykazují kontraindikace na esenciální oleje.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1