Adventní aromaterapie pro váš domov

Adventní aromaterapie pro váš domov

Adventní čas nás vybízí ke zvolnění, zachumlání se do deky při krbu a také nám dává prostor k zastavení se a meditaci. Mnoho z nás si čekání na Vánoce rádo zpříjemní aromaterapií. Ať už použijete esenciální oleje nebo bylinná vykuřovadla, určitě pomohou vykouzlit tu pravou hřejivou atmosféru domova.

Aromaterapie nejsou jen esenciální oleje

Aromaterapie nestojí pouze na esenciálních olejích, ale dají se do ní zařadit i různá vykuřovadla. K provonění adventní domácnosti můžete využít vonná dřeva, pryskyřice i některé bylinné směsi. A nemusí to být zrovna naše tradiční purpura. Vykuřovací směsi si můžete koupit již připravené, anebo si můžete namíchat svoje vlastní, podle osobních preferencí. Z vzácných dřevin lze použít třeba palo santo, červený santal, styrax, cedrové nebo agarové dřevo. Ačkoli je z pryskyřic nejznámější kadidlo a myrha, můžete sáhnout také po méně známých, ale zato čím dál víc oblíbených variantách jako je dračí krev, smrková pryskyřice, kopál, benzoe, elemi, borovicová pryskyřice, damara, sandarak, opoponax nebo řecká masticha.

Vůbec nejlepší je si pryskyřice nejdřív ovonět, abyste si našli tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Pokud chcete použít kadidlo, můžete si pořídit řecké, egyptské, indické, ománské, eritrejské.  Řecká kadidla jsou povětšinou parfémovaná různými vůněmi a lze je koupit ve formě válečků nebo vylisovaných pecek, které se velmi dobře roztopí na uhlíku. Pro výrobu vlastního vykuřovadla lze doporučit přidání vonné byliny jako růže, jasmín, skořice, levandule, heřmánek, eukalyptus nebo máta peprná.

Jaké esenciální oleje pro adventní období?

V adventním období máme tendence sahat po směsích, které obsahují esenciální oleje, destilovaní z aromatického koření jako skořice, hřebíček, badyán nebo anýz. Obecně jsou k dostání v příjemných kombinacích s citrusy a jehličnany nebo vzácnými dřevinami jako amyris, santal bílý, pačuli, ho-sho. Pokud nemáte vlastní arzenál esenciálních olejů a nechcete si míchat vlastní směsi, vyberte si takové, které mají bio certifikaci. Pokud používáte esenciální oleje, je lepší je kapat do difuzéru než do aromalampy, protože lze na něm lépe nastavit dobu difúzování a máte jistotu, že se vám nevypaří voda a zbytky esenciálního oleje se nepřiškvaří k nádržce. Navíc lze koupit difuzéry, které fungují zároveň jako rozmlžovače a tím pádem napomáhají zvlhčovat vzduch v domácnosti.

Na co dát pozor?

Při používání esenciálních olejů v domácnosti je potřeba brát v potaz to, jaké je věkové složení obyvatel. Obecně bychom měli používat esenciální oleje u dětí starších tří let (citrusy), některé esenciální oleje mají doporučený věk šest let, ty, které obsahují ketony nebo mají působení podobné hormonu estrogenu, pak používáme od deseti let. Zároveň je potřeba hlídat také zdravotní stav členů domácnosti. Kromě těhotenství je potřeba se zaměřit také na vysoký nebo nízký tlak obyvatel, problémy s krevní srážlivostí, případně možné lékové interakce, epilepsii nebo astma.

Dejte pozor na vonné oleje. Jsou to výrobky petrochemického průmyslu. Poznáte je hlavně podle ceny, přidávají se jako parfemace do komerčních vonných svíček anebo jsou k dostání samostatně ve velmi nízkých cenových relacích. Jsou povětšinou prodávány v průhledných lahvičkách, pokud jsou v lahvičkách barevných, je potřeba kontrolovat, zda se jedná a přírodní produkt. Podíváme-li se na jejich chemické složení, je jednolité. Přírodní esenciální oleje jsou, na rozdíl od vonných olejů, látky, které mají specifické chemické složení, tvořené aromatickými molekulami. Ty pak v součinnosti s naším tělem dokáží pracovat s naší náladou, hormonálním systémem, mají antivirový a antibiotický účinek, v závislosti na procentuálním zastoupení jednotlivých aromatických molekul.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1