5 nejčastějších otázek, se kterými se setkávají rodiče alternativně vzdělávaných dětí

5 nejčastějších otázek, se kterými se setkávají rodiče alternativně vzdělávaných dětí

Vybíráte pro své děti soukromou školu nebo je plánujete učit doma? Připravte se na to, že reakce vašeho okolí nebudou vždy jen povzbudivé. Pochybovačné komentáře však většinou pramení pouze z neznalosti výhod alternativního vzdělávání, takže se jimi nenechte znejistit. S jakými otázkami okolí se můžete setkat nejčastěji?

1. „Proč vstáváte tak brzo (nebo pozdě)?“

Většina rodičů posílá své děti do nejbližší školy a bude kroutit hlavou nad tím, že se vám chce ráno vstávat o hodinu dřív, abyste stihli dovést děti do soukromé školy na druhém konci města. Pokud učíte děti doma, vzbudíte naopak údiv tím, že mohou vaše děti spát klidně až do osmi ráno.

2. „Proč tolik utrácíte (nebo proč víc nevyděláváte)?“

Vaše okolí pravděpodobně nebude chápat, proč utrácíte peníze za školné na alternativních školách, nebo proč místo budování kariéry věnujete většinu svého času domácí výuce.

3. „A to ještě neumí číst?“

Zatímco v klasické škole se všichni prvňáčci učí veškeré dovednosti ve stejný čas, v alternativních školách nebo v domácím vzdělávání můžete s jakýmkoliv tématem počkat na dobu, kdy o něj dítě bude jevit zájem a zvládne jej tak daleko rychleji a efektivněji. Připravte se však na udivené reakce okolí, když zjistí, že váš prvňáček ještě pořád neumí číst nebo naopak že už zvládne velkou násobilku.

4. „Proč nemá normální vysvědčení?“

Ve většině alternativních škol nedostávají děti na konci každého pololetí vysvědčení plné známek, ale slovní hodnocení, které detailně popisuje jejich pokroky a silné i slabé stránky. Připravte se tak na udivené pohledy babiček, které budou marně hledat jedničky.

5. „Už zase jste ve škole i o víkendu?“

Zatímco do klasické školy chodí rodiče na vánoční besídku a třídní schůzky, v soukromých školách bývá běžné, že se komunita rodičů schází daleko častěji. Až vás příště přijdou navštívit o víkendu známí, možná budou překvapení z toho, že musíte odpoledne na brigádu na školní zahradu – anebo z toho, že se vaše doma vzdělávané děti budou chtít učit i v neděli.

Hodně kamarádů vás nepochopí, ale zase získáte komunitu rodičů ve škole, kteří uvažují stejně jako vy. Najdete mezi nimi mnoho nových přátel a vaše děti bude učení víc bavit.

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1