
Kvete vám na zahradě černý bez? Pokud ano, zkuste tenhle skvělý, osvěžující, a navíc zdravý bezinkový sirup tak, jak ho dělaly naše babičky. Černý bez má řadu zdravotních benefitů pro organismus, a proto jeho obliba sahá až do starého Říma, kde byl užíván jako lék proti kašli, teplotě a zahlenění při nachlazení. Bezinkový sirup s ledem, trochou máty a kolečkem citrónu oceníte zejména v těchto horkých dnech.
Jak na to?
Převařte 2,5 litru vody a nechte ji vychladnout. Květy černého bezu důkladně čistěte, vložte do hrnce a zalijte převařenou vodou.
Přidejte na kolečka nakrájené citróny, kyselinu citrónovou a přikryjte poklicí. Nechte 24 hodin stát.
Poté přes plátno, nebo čistou utěrku směs přeceďte do hrnce. Přidejte cukr a za stálého míchání vařte, než se cukr rozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěný, sirup je hotov. Nalijte do připravených sklenic, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Spotřebovat tenhle sirup co nejdříve nebude určitě žádný problém, protože chutná opravdu báječně!
A pokud chcete další tip na letní osvěžení, zkuste tuhle skvělou okurkovou limonádu!
Autor: Redakce
Zdroj: www.thespruceeats.com
Foto: Pixabay.com